Binnenland

Terreurdreiging beïnvloedt vakantiekeuze

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terreurdreiging beïnvloedt vakantiekeuze

[NOS] De vrees voor een aanslag op een vakantieadres, speelt voor bijna de helft van de Nederlanders een belangrijke rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, risico op natuurgeweld en de kans op verkeersongelukken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het onderzoek wijst uit dat een op de twee Nederlanders zich zorgen maakt over terrorisme in het buitenland. Dat vind ik een heel behoorlijk percentage", zegt Willem van Ee, hoofd consulaire zaken en visumbeleid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, op NPO Radio 1.

Mensen bereiden zich eigenlijk ook niet goed voor op hun vakantie. En dat is een opvallende uitkomst, vindt Van Ee. "Driekwart van de Nederlanders gaat onvoorbereid op reis. Daar maak ik me wel zorgen over. Ik denk dat het goed is dat je weet waar je aan gaat begint als je naar een bepaalde bestemming reist."

Mensen die zich goed voorbereiden, kiezen vaker een andere bestemming, zegt Van Ee. "Omdat ze denken dat in bepaalde landen de veiligheidssituatie toch onvoldoende is en toch liever wat veiliger op vakantie gaan."

Luister het hele gesprek met Willem van Ee in het NOS Radio 1-Journaal terug:

Een op de twee Nederlanders maakt zich zorgen over terrorisme in het buitenland

Reisadviezen worden vaker geraadpleegd

Ook raadplegen veel meer mensen de reisadviezen van het ministerie: in twee jaar tijd verviervoudigde het aantal pageviews. Op de dag van de mislukte coup in Turkije werd het reisadvies van dat land alleen al 100.000 keer geraadpleegd. Toch gaat nog steeds 94 procent van de toeristen op reis zonder het lezen van het reisadvies, waar naast informatie over terreur ook informatie over criminaliteit en verkeersveiligheid in is verwerkt.

Minder reizen naar Turkije

Brancheorganisatie ANVR ziet dat er minder mensen reizen naar Turkije, dat te maken had met meerdere aanslagen en een couppoging. Het aantal reizigers nam vorig jaar al met 33 procent af. Maar, benadrukt een woordvoerder: "Als het even rustig is en de prijs is aantrekkelijk, dan gaan mensen alsnog. We laten ons toch ook wel weer leiden door onze portemonnee."

Touroperator Neckermann ziet dat dit jaar in het vroegboekseizoen Turkije de helft minder populair is. Daarvan profiteren onder meer Spanje, Portugal en Griekenland. Opvallend is ook dat mensen veel eerder boeken, waarschijnlijk omdat ze zich willen verzekeren van een goede plek.

Reisorganisatie TUI ziet dat de boekingsstromen tot nu toe anders lopen dan anders. "Reizen naar Turkije komen ook bij ons aarzelend op gang. Landen waar het rustig is, bijvoorbeeld Spanje, gaan juist heel hard. Stedenreizen hebben even stil gelegen, maar veerden ook weer snel op. Istanbul is een uitzondering, daar blijft het tot nu toe stil", zegt een woordvoerder.

TUI voorziet dat mensen afwachten. "Wij denken dat mensen op het allerlaatste moment alsnog naar Turkije gaan, als het rustig blijft. Zo niet, dan wijken wij bijvoorbeeld uit naar Kreta."

Ook uit cijfers van concurrent Neckermann blijkt dat mensen veel vaker kiezen voor Spanje, Portugal en Griekenland. Ook Kroatië en Sicilië doen het goed. Bij de vroegboekers is Turkije "de helft minder populair", aldus een woordvoerder.

Binnenland

Nederlanders gingen vorig jaar ook vaker in eigen land op vakantie, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. De binnenlandse vakanties namen met 3 procent toe, terwijl het aantal vakanties naar het buitenland daalde met 1 procent.

Ster advertentie
Ster advertentie