Binnenland

Hoseb uit Aleppo: 'Ik wil in Nederland mijn steentje bijdragen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoseb uit Aleppo: 'Ik wil in Nederland mijn steentje bijdragen'

Het staakt-het-vuren in Oost-Aleppo lijkt stand te houden, ondanks enkele gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger. De stad ligt ondertussen volledig in puin en is murw gebeukt door de maandenlange bombardementen. Zelfs de kinderen zijn gestopt met huilen.

Hoseb Assadour woont inmiddels twee jaar in Nederland. Hij is opgegroeid in Aleppo, maar na het uitbreken van de burgeroorlog ontvluchtte hij de stad. Met de boot kwam hij aan in Griekenland. "Ik krijg nog steeds heimwee als ik terugdenk aan het leven voor de oorlog", vertelt Assadour op NPO Radio 1. Hij spreekt de Nederlandse taal bijna vloeiend en doet vrijwilligerswerk als tolk. "Het doet veel pijn om geconfronteerd te worden met beelden uit Aleppo. De stad waar ik met plezier heb gewoond, ben uitgegaan en heb gestudeerd."
Hoseb Assadour vluchtte uit Aleppo en vertelt hierover in Het Geluid van 2016:

Frustratie

Het Syrische regime heeft Aleppo bijna heroverd op de rebellen. Assadour probeert nog regelmatig contact te krijgen met familie en vrienden die in de Syrische stad zijn achtergebleven. "Het is heel frustrerend. Soms moet ik een week wachten voordat ik een teken van leven krijg. Ik ben natuurlijk heel blij dat ik hier vrij ben, maar tegelijkertijd voel ik de angst omdat een deel van mijn familie daar nog woont."

'Ik ben geen terrorist'

In Nederland heeft Assadour zich aangemeld voor de studie tandheelkunde. Hij hoopt hier een nieuw leven op te bouwen, maar ziet ook dat veel mensen niet blij zijn met zijn komst. "Sommige mensen zijn bang om met mij te praten. Ik hoor ze denken: ‘die komt hier om zichzelf op te blazen’. Maar ik ben geen terrorist, en ik kom hier niet alleen maar een uitkering halen. Ik wil ook mijn steentje bijdragen aan de maatschappij."

Ster advertentie
Ster advertentie