Binnenland

Oudejaarsdag op NPO Radio 1: André van Duin en het Woord van het Jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oudejaarsdag op NPO Radio 1: André van Duin en het Woord van het Jaar

Op de laatste dag van 2016 blikken we op NPO Radio 1 terug op het afgelopen jaar. Tussen de oliebollen en appelbeignets door is er aandacht voor het Woord van het Jaar, vertelt André van Duin over zijn 2016 en schuiven kandidaat-Kamerleden aan voor een vooruitblik naar de verkiezingen in 2017.

In De Taalstaat wordt vanochtend het Woord van het Jaar bekendgemaakt. Ook dit jaar zoekt Onze Taal hét woord dat 2016 het best karakteriseert. Genomineerde woorden zijn onder meer horrorclown, nepnieuws en treitervlogger.

Lees ook: Brexit, horrorclown en loservlucht kanshebbers Woord van het Jaar

Tot 11.00 uur kan er nog worden gestemd via de website van Onze Taal. Niet lang daarna wordt bekend welk woord volgens de stemmers typerend is voor het afgelopen jaar.

In Kamerbreed vier kandidaat-Kamerleden: Lilian Marijnissen (SP), Harry van der Molen (CDA), Jan Paternotte (D66) en Dennis Wiersma (VVD). Presentator Jan Mom gaat met hen in gesprek over hun Haagse ambities, maar ook over polarisatie en integratie en over wat er moet gebeuren op het gebied van zorg, werk en inkomen. Kamerbreed begint om 13.00 uur.


Lilian Marijnissen

Hordeloop

Inburgeren is een langdurige hordeloop die bijna geen vluchteling zonder struikelen aflegt. Maar aan het einde lonkt het Nederlandse paspoort. Dat is de conclusie van verslaggever Colette van Nunen na een half jaar klassenassistent te zijn in een inburgeringsklas in Oss. In Standplaats Inburgering in Argos volgt ze drie vluchtelingen: Anab (20) uit Somalie, Mina (65) uit Iran en Sina (29) uit Afghanistan. Daarna een gesprek met migratiehoogleraar Godfried Engbersen. Argos is er vanaf 14.00 uur.

In WNL op Zaterdag een gesprek met Erik Akerboom, die begin dit jaar Gerard Bouman opvolgde als korpschef van de Nationale politie. In 2016 lag de politie regelmatig onder vuur, van binnen en buiten de organisatie.

Vanaf 18.00 uur is er Langs de Lijn, met twee lange sportinterviews. In het eerste uur een uitgebreid gesprek met zwemster Inge Dekker, die in oktober bekendmaakte dat ze stopt met topsport. In het tweede uur schuift atletenmanager Jos Hermens aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

André van Duin

Vanaf 20.00 uur is NPO Radio 1 voor alleskunner André van Duin, die dit jaar in de belangstelling stond door zijn presentatie van Heel Holland Bakt. Van Duin ontvangt zijn vrienden met oliebollen en bitterballen. Hij staat met hen stil bij bijzondere gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Daarbij is ook veel aandacht voor artiesten die ons dit jaar zijn ontvallen: van Annie de Reuver tot Eddy Wally en van Corrie Brokken tot Renée de Haan. Verder mag op oudejaarsavond de conference natuurlijk niet ontbreken: wat is volgens Van Duin en zijn gasten de beste oudejaarsconference ooit?

Daarna is er voor de laatste keer in 2016, zoals altijd om 23.00 uur op NPO Radio 1, Met het Oog op Morgen.

Namens het online team van NPO Radio 1 een veilige en prettige jaarwisseling!

Ster advertentie
Ster advertentie