Binnenland

Ooggetuige Nice: ‘Na de aanslag in Berlijn kwamen alle beelden terug'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Ooggetuige Nice: ‘Na de aanslag in Berlijn kwamen alle beelden terug'

Wat een feestelijke afsluiter van de avond had moeten worden, veranderde in een nachtmerrie. Op 14 juli reed een Tunesiër met een witte vrachtwagen opzettelijk op zoveel mogelijk mensen in. "Het besef dringt nog steeds niet echt door", zegt ooggetuige Brenner Bouman.

In de Franse badplaats Nice kijken toeschouwers naar een grote vuurwerkshow, de afsluiter van een nationale feestdag. Veel mensen staan nog met een drankje in hun hand, als plotseling een vrachtwagen met hoge snelheid de boulevard oprijdt. De feeststemming slaat direct om in totale paniek.

Brenner Bouwman en Francesco Lammertink zagen de aanslag van dichtbij en vertellen over hun ervaring op NPO Radio 1:

“Ik hoorde een doffe knal achter mij. De vrachtwagen reed met hoge snelheid vlak langs mij heen”, herinnert Francesco Lammertink (17) zich. Samen met een aantal andere Nederlanders volgt hij tijdens de zomer een taalcursus in Zuid-Frankrijk. Zijn vrienden waren op het moment van de aanslag net in de supermarkt. “Ik was alleen en overal om mij heen lagen lichamen. Ik probeerde mensen te helpen, maar dat kon niet meer.”

Brenner Bouman (19) staat iets verderop op de boulevard, waar de witte vrachtwagen tot stilstand kwam. “Ik zag hem uit het raam schieten en dan staat je wereld even stil. Iedereen begon te rennen. Je weet niet meer waar je veilig bent. Ik was in de uren na de aanslag doodsbang.” Beide jongens vonden uiteindelijk een veilig adres waar ze de rest van de nacht konden doorbrengen.

“Er was een doodse stilte op straat, die alleen maar werd doorbroken door het gillende geluid van heel veel sirenes”, vertelt Brenner. Francesco bracht een groot deel van de nacht door in een restaurant op het strand. “Ik zat op een stoel en was alleen maar aan het nadenken. Ik kon slechts een stille traan laten van de shock.”

Nasleep

In de dagen na de aanslag rouwt de wereld mee met de slachtoffers en nabestaanden. De boulevard wordt overspoeld met knuffels, kaarsen en bloemen. “Het was heel indrukwekkend om al die bloemen te zien en weer terug te zijn op de boulevard. Toch zag je dat sommige straatstenen nog rood waren van het bloed”, zegt Francesco.

Brenner en Francesco hebben het drama van afgelopen zomer redelijk kunnen verwerken en kunnen er goed over vertellen, “maar als je hoort over die vrachtwagen in Berlijn komt alles weer terug”, zegt Francesco. Binnenkort komen de taalcursisten bij elkaar om na te praten over de ingrijpende gebeurtenis.

Ster advertentie
Ster advertentie