Binnenland

'Veel onwetendheid over letsel door vuurwerk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel onwetendheid over letsel door vuurwerk'

[NOS] De meeste Nederlanders weten niet wat ze moeten doen bij oogletsel door vuurwerk, blijkt uit een enquête van het Rode Kruis. Ruim de helft van de ondervraagden weet ook niet hoe te handelen bij een grote huidwond of verlies van een vinger.

Vanochtend is in het hele land de verkoop van vuurwerk begonnen. Het Rode Kruis geeft daarom samen met het Oogziekenhuis Rotterdam tips voor eerste hulp bij vuurwerkongevallen.

Belinda van der Gaag van het Rode Kruis legt in het NOS Radio 1 Journaal uit welke gevolgen het kan hebben wanneer men niet weet wat te doen:

Zo moet bij een huidwond met een bloeding druk worden uitgeoefend op de wond, terwijl dit bij brandwonden en schade aan de ogen juist niet mag.

Ingrijpen

Als bij oogletsel het oog nog intact is, moet je meteen spoelen. "Omstanders weten vaak niet wat ze moeten doen en durven daarom niet in te grijpen. Mensen met een EHBO-diploma hebben hier minder last van", zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. "Zij handelen sneller en weten wat ze moeten doen."

Driekwart van de ondervraagden is niet bang om zelf gewond te raken door vuurwerk. Toch is bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers omstander. "Ze beseffen vaak niet dat ook zij risico lopen om geraakt te worden door vuurwerk", zegt Van der Gaag.

Bij de vorige jaarwisseling waren er 482 geregistreerde vuurwerkongelukken. De meeste slachtoffers hadden letsel aan een hand (38 procent) en/of vingers (19 procent). Bijna een op de vier slachtoffers (23 procent) had oogletsel.

Ster advertentie
Ster advertentie