Binnenland

Mark de Wit overleefde de aanslag in Zaventem: 'Die vier minuten absolute stilte, dat was terreur'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark de Wit overleefde de aanslag in Zaventem: 'Die vier minuten absolute stilte, dat was terreur'

Mark de Wit wil net met zijn vriendin inchecken op het vliegveld Zaventem, als hij vlak achter zich een enorme knal hoort. Hij gaat meteen op de grond liggen. Negen seconden later ontploft een tweede bom. ‘Het plafond kwam naar beneden en ik was doodsbang dat we met kalasjnikovs zouden worden beschoten.’

Op 22 maart wordt de Belgische hoofdstad opgeschrikt door een reeks aanslagen. Daarbij kwamen 32 burgers om het leven. De vijf daders waren teruggekeerde Syriëgangers. Mark de Wit is regisseur bij VTM-nieuws, maar op de dag van de aanslagen is hij vrij. Met zijn vriendin loopt hij door de vertrekhal van Brussels Airport. “Ik hoorde een gigantische knal en er ontstond een enorme stofwolk. Overal om ons heen hoorde ik mensen om hulp roepen. Er lagen overal slachtoffers. Het was vreselijk”, herinnert De Wit zich.

Luister het hele gesprek met Mark de Wit terug:

{quoteaudiofragment audio="255275" author="Mark de Wit" caption="Ik dacht echt dat het gedaan was met ons. Ik dacht hier stopt het" }

‘Vier minuten stilte’

“We lagen een paar minuten in een soort vreemde stilte”, zegt De Wit. “Ik voelde mijn vriendin af en toe bewegen, maar ik zei dat ze zich stil moest houden. In de Bataclan in Parijs hielden mensen zich ook muisstil, omdat de terroristen schoten op iedereen die bewoog. Die vier minuten absolute stilte, dat er nog geen hulp kwam, dat je voelt alsof je aan het lot wordt overgelaten, dat voelde echt als terreur. Het enige waar ik aan dacht was: hoe kom ik hieruit?”

‘Slachtoffers niet vergeten’

Vier dagen later zat Mark de Wit alweer in het vliegtuig naar Spanje, voor opnames. “Maar het blijft een akelig gevoel. Vooral als ik tussen grote groepen mensen sta. Op momenten dat ik alleen ben, spookt die ochtend in maart weer door mijn hoofd. Ik vertel mijn verhaal keer op keer omdat ik niet wil dat de slachtoffers van terrorisme vergeten worden”, zegt De Wit.

Ster advertentie
Ster advertentie