Binnenland

Hilversum mag het afsteken van vuurwerk verbieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hilversum mag het afsteken van vuurwerk verbieden

[NOS] Hilversum mag het afsteken van vuurwerk in het centrum en winkelgebied verbieden. Dat heeft de Raad van State beslist. Die vindt dat het verbod van de gemeente Hilversum niet in strijd is met het landelijke vuurwerkbesluit. Het gaat volgens de Raad van State om het stellen van nadere regels op het terrein van de openbare orde en dat mag het college van burgemeester en wethouders doen.

Vuurwerkhandelaren in de omgeving van Hilversum hadden de zaak aangespannen. Ze zijn bang om inkomsten te verliezen als particulieren met de jaarwisseling geen vuurwerk mogen afsteken.

De zaak loopt al drie jaar. In 2014 stak de rechter op het laatste moment een stokje voor het vuurwerkverbod in Hilversum. Vorig jaar stond de bestuursrechter het vuurwerkverbod wel toe. Het oordeel van de Raad van State is definitief. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Schade

Volgens burgemeester Broertjes van Hilversum brengt het afsteken van vuurwerk ieder jaar enorme materiƫle schade met zich mee. Die loopt volgens hem in de miljoenen.

Ook raken er jaarlijks door het afsteken van vuurwerk in Hilversum honderden mensen gewond. "Dat vinden we allemaal een ramp op 1 en 2 januari en daarna zijn we het weer vergeten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Broertjes betekent het besluit niet dat er met Oud en Nieuw geen vuurwerk is in Hilversum. "Er wordt centraal vuurwerk afgestoken. Dat gebeurt op een veilige manier door professionals."

In EenVandaag zijn vanmiddag Pieter Broertjes en Arno Bode te horen over de uitspraak van de Raad van State over het gebiedsverbod op vuurwerk.

Ster advertentie
Ster advertentie