Binnenland

Staande ovatie voor vertrekkende PvdA-leider Samsom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staande ovatie voor vertrekkende PvdA-leider Samsom

[NOS] Voormalig PvdA-leider Diederik Samsom heeft bij zijn afscheid van de Tweede Kamer een daverend applaus gekregen. Een groot deel van de Kamerleden ging staan. Kamervoorzitter Arib sprak van een "emotioneel afscheid".

Samsom vertrekt nadat hij afgelopen vrijdag de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA had verloren. Arib las zijn afscheidsbrief voor. Daarin zei hij dat hij teleurgesteld en verdrietig is, maar vooral dankbaar dat hij in zijn vijftien jaar in de Haagse politiek het algemeen belang heeft mogen dienen. "Dat is geen recht maar een voorrecht."

De PvdA'er richtte zich in brief ook rechtstreeks tot premier Rutte, met wie hij in 2012 een innige politieke samenwerking aanging. Hij zei dat het zo goed tussen hem en Rutte werkte door een zeldzame combinatie van maximale meningsverschillen en maximaal vertrouwen.

Hij zei dat hij het "dwingende Haagse korset" ook wel met enige opluchting uittrekt en dat hij zich voorlopig buiten de politieke arena zal gaan bezighouden.

Vechter

Kamervoorzitter Arib prees de bezieling, de intelligentie, de tomeloze energie en het doorzettingsvermogen van Samsom. Ze noemde hem een vechter, die nog een mooie toekomst te wachten staat.

Premier Rutte zei na afloop van de bijeenkomst in de Tweede Kamer dat hij het de afgelopen vier jaar vaak oneens is geweest met Samsom, maar dat hij geen enkele keer door hem is belazerd. “Een afspraak met hem is een afspraak. In de politiek is dat sowieso heel belangrijk, maar helemaal in zo’n ingewikkelde coalitie waarin twee partijen die eigenlijk niets met elkaar hebben moeten samenwerken.”

Rutte voegde eraan toe dat hij veel sympathie voor hem heeft. “Hij is ongelooflijk gedreven; het land heeft een heel goed politicus aan hem.”

Het is uitzonderlijk dat een vertrekkend Kamerlid een staande ovatie krijgt in de Tweede Kamer.

Ster advertentie
Ster advertentie