Binnenland

Wilders schuldig zonder oplegging van straf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilders schuldig zonder oplegging van straf

Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Wilders werd vrijgesproken van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat.

Aan Wilders wordt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Er is vastgesteld dat hij als politicus uitlatingen deed die hij niet had mogen doen, zegt de rechtbank.

Geert Wilders maakte net bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops waren niet aanwezig bij de uitspraak. De politicus heeft de zaak al meerdere keren een politiek proces genoemd. De rechtbank sprak dit tegen. "Een democratisch gekozen politicus staat niet boven de wet", zei de voorzitter.

Luister hier naar een compilatie van de zaak Wilders vs. Het Openbaar Ministerie:

Gisteren zei Geert Wilders al dat hij zich niets aantrekt van het vonnis van vandaag. Ongeacht de uitspraak zal hij blijven spreken over een Marokkanenprobleem. Volgens de PVV-leider houdt geen rechter, politicus of terrorist hem tegen.

Aangifte

Ruim 6400 mensen deden in 2014 aangifte tegen Wilders na zijn 'minder, minder'-uitspraak. Een van die mensen is Abdou Menebhi. 'Ik hoop dat de rechter Wilders zal veroordelen', zei hij vanochtend in het NOS Radio 1-Journaal. 'Met die veroordeling komt er meer rust in de Nederlandse samenleving, met name bij de miljoen moslims die zich nu bedreigd voelen door Wilders.'

Menebhi: 'We hopen met de uitspraak ook op een effect naar de politieke partijen richting de komende verkiezingen. We weten dat het enige punt in de campagne van Wilders bestaat uit moslims, Marokkanen en het verbieden van de Koran. Dit haatzaaien is helemaal niet goed voor de Nederlandse samenleving. De samenleving heeft nodig: solidariteit en samenwerking op oplossingen te vinden.'

Luister hier het hele gesprek met Abdou Menebhi terug:

Ster advertentie
Ster advertentie