Binnenland

Bohemian Rhapsody weer op nummer 1 van de Top 2000 - maar er is nog zo veel meer

foto: Afbeelding: ongewaardeerdeliedjes.nlfoto: Afbeelding: ongewaardeerdeliedjes.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Bohemian Rhapsody weer op nummer 1 van de Top 2000 - maar er is nog zo veel meer

[VPRO] Bohemian Rhapsody van Queen heeft de afgelopen tien jaar zeven keer de nummer-1 positie in de Top 2000 van NPO Radio 2 weten te bemachtigen. En gisteren werd bekendgemaakt dat de mini-rockopera dit jaar weer (!) op de eerste plaats staat.

Maar er is zoveel muziek! Wellicht erger jij je elk jaar weer omdat de afspeellijst van nummers die misschien minder bekend zijn, maar die volgens jou ook aandacht verdienen, in je hoofd steeds langer wordt. Voor mensen als jij is er de Snob 2000.

Het idee kwam van twee bloggers die schreven over muziek dat niet in eindejaarslijsten voorkwam. Dat groeide uit tot wat nu ‘de lijst van de teleurgestelde Top-2000-luisteraar’ genoemd wordt. Inmiddels hebben 2.500 mensen hun stem uitgebracht voor de Snob 2000.

Alles mag erop

“De Top 2000 is een fantastisch product, maar er staat zo veel moois niet in”, zei Richard Rombouts gisteren in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Rombouts is blogger op ondergewaardeerdeliedjes.nl. “Alles wat op die website geschreven wordt en alles wat lezers aandragen komt in de keuzelijst. Op die manier vullen we die lijst aan. Anything goes.”

Bekijk hier het gesprek tussen Willemijn Veenhoven en Richard Rombouts in de Nieuws BV:

De enige voorwaarde is dat de keuzes niet ook in de Top 2000 voorkomen, want dat bewijst uiteraard dat ze al genoeg waardering krijgen. De lijst liedjes waaruit men kan kiezen bestaat nu uit 5.200 titels en wordt steeds langer. “Ik denk toch dat we op een gegeven moment moeten schrappen”, zei Rombouts. “De lijst wordt anders niet meer beheersbaar.”

Blanke muziek

Vorig jaar bestond de top drie van de Snob 2000 uit Arcade Fire, Radiohead en The National. Er valt wel iets op als je alleen al naar de Top 50 van de Snob 2000 kijkt: er zit maar een handjevol niet-blanke noteringen in. “Als je naar de lijst kijkt is het wel vooral blanke muziek hè?”, vroeg presentatrice Willemijn Veenhoven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ik heb daar eigenlijk geen verklaring voor”, antwoordde Rombouts. “Zeker vorig jaar hebben we de lijst een enorme zwarte injectie gegeven. Al het leuke dat ook maar op De Zwarte Lijst stond hebben we aan onze lijst toegevoegd. Maar gek genoeg wordt het niet of nagenoeg niet gekozen.”

Maar toch is het goed dat de hoeveelheid klassiekers om elk jaar in te duiken door de Snob 2000 verdubbeld is. Dit jaar wordt de lijst ondergewaardeerde nummers voor het eerst op KX Radio uitgezonden.

De Snob 2000 is een redelijk nieuw concept en kan met haar 2.500 deelnemers nog niet op tegen de 6,5 miljoen stemmen die dit jaar op de Top 2000 zijn uitgebracht. Maar het leger snobs wordt steeds groter. What’s Going On?, vroeg Marvin Gaye, vorig jaar op nummer een van De Zwarte Lijst. Rebellion, antwoordde Arcade Fire vanaf de top van de Snob 2000. Goed idee, want zonder rebellie krijgen we de Queen nooit van haar troon.

Ster advertentie
Ster advertentie