Binnenland

'Woningcorporaties zijn gierig, ze zitten hun stuivers te poetsen'

foto: ANP / Martijn Beekmanfoto: ANP / Martijn Beekman
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Woningcorporaties zijn gierig, ze zitten hun stuivers te poetsen'

[NOS] Minister Blok verwijt woningcorporaties dat ze door hun gierigheid de bouw van voldoende woningen blokkeren. De corporaties zitten hun "stuivers te poetsen" en lijden aan een "Dagobert Duck-complex", zegt de minister in een interview met het AD.

De minister voor Wonen en Rijksdienst constateert dat woningcorporaties voldoende geld in kas hebben. Volgens de toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties is er vorig jaar 5,5 miljard euro verdiend en kan er gemakkelijk worden geïnvesteerd. Blok vindt dat er te weinig gebeurt.

'Het is goedkoop en doorzichtig van Blok'

De vereniging van woningcorporaties Aedes is het niet eens met minister Blok. Voorzitter Marc Calon noemt de kritiek van Blok in het NOS Radio 1 Journaal goedkoop en doorzichtig. "De minister weet dat wij al meer gaan bouwen. Hij doet net alsof dat komt door zijn waarschuwing".

De voorzitter zegt dat de minister de problemen in de sector zelf veroorzaakt heeft. "Hij heeft met de verhuurdersheffing een greep uit de kas gedaan. Corporaties zijn daarop gaan reageren, ze hebben 5000 mensen ontslagen en de kosten zijn naar beneden gegaan."

{quoteaudiofragment audio="252412" author="NOS-Radio 1-Journaal" caption="Calon van Aedes over Blok: 'Het is echt onzin. Hij heeft zelf het probleem veroorzaakt'" }

'Het is een schandaal'

Calon vindt dat de minister de woningcorporaties kapot maakt. "Wat hij nu doet is een schandaal. Het is goed dat hij niet de volgende minister voor Wonen wordt. Zijn oproep is vooral een statement om draagvlak te krijgen voor zijn beleid, maar van volkshuisvesting heeft hij niet zo veel verstand."

Luister hier het gesprek met Marc Calon in het NOS Radio 1 Journaal:

Ster advertentie
Ster advertentie