Binnenland

President Zuid-Korea legt lot in handen van parlement

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. President Zuid-Korea legt lot in handen van parlement

[NOS] De president van Zuid-Korea Park heeft haar lot in handen van het parlement gelegd. In een televisietoespraak maakt ze bekend op te stappen als het parlement daarom vraagt.

Park ligt al maanden onder vuur. Ze wordt beschuldigd van machtsmisbruik en het lekken van geheime informatie naar haar persoonlijke vertrouweling.

"Ze zei alles aan het parlement over te laten wat betreft haar toekomst, inclusief het inkorten van haar regeertermijn", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Luister hier naar het gesprek met Marieke de Vries:

Voorwaarde is wel dat het parlement maatregelen neemt om de machtsoverdracht zonder chaos te laten verlopen. Een slimme zet, zegt De Vries. Want daarmee legt ze de verantwoordelijkheid voor de machtswisseling in handen van het parlement.

Afgelopen weken gingen miljoenen Zuid-Koreanen de straat op om het aftreden van Park te eisen. Dat heeft niet de druk op Park niet per se opgevoerd, zegt De Vries. "Het was eerder een drukmiddel op de parlementsleden. Wat vooral het verschil heeft gemaakt is dat gisteren politieke vertrouwelingen van Park haar openlijk afvielen in de staatskranten en ook eisten dat ze af zou treden."

Ster advertentie
Ster advertentie