Binnenland

Privacy First wil staat voor rechter slepen om kentekenregistratie

foto: Flitsapparatuur - ANPfoto: Flitsapparatuur - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Privacy First wil staat voor rechter slepen om kentekenregistratie

[KRO-NCRV] De Stichting Privacy First wil niet dat de overheid geregistreerde kentekens langer bewaart dan 24 uur. Minister Van der Steur (Justitie) is van plan om deze termijn verlengen. Privacy First overweegt een gang naar de rechter, zei privacyjurist Vincent Böhre in De Ochtend.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over kentekenregistratie, wat ook wel Automatic Number Plate Recognition (ANPR) wordt genoemd.

Camera's langs de weg filmen constant kentekens, maar deze gegevens moeten nu binnen 24 uur worden verwijderd. Van der Steur wil deze termijn uitbreiden naar vier weken. Vanavond wordt er ook een voorstel van de VVD besproken waarin zelfs gerept wordt over zes maanden.

Iedereen verdacht

Volgens Böhre maakt de uitbreiding van ANPR van elke automobilist "een potentiële verdachte". De overheid bewaart dan eigenlijk je reisbewegingen om opsporing en vervolging makkelijker te maken, zegt Böhre. Volgens de jurist is dat in strijd met de privacy.

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vindt de kritiek van Böhre onzin. "Je kunt die gegevens echt niet zomaar inzien", stelt hij. Er moet een gegronde verdenking zijn om het reilen en zeilen van een automobilist te kunnen natrekken. Politie en justitie zitten te springen om de data, weet het Kamerlid.

Per ongeluk getekend

In het verleden was een gang naar de rechter al vaker succesvol bij privacyonderwerpen, zoals het bewaren van vingerafdrukken.

Of het VVD-voorstel voor de uitbreiding naar zes maanden het gaat redden is niet duidelijk. De PvdA stond in eerste instantie achter het voorstel, maar de steun is inmiddels ingetrokken. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug laat aan De Ochtend weten dat haar handtekening per abuis onder het voorstel stond.

Luister hier het gesprek terug met Vincent Böhre van Privacy First en VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden:

Ster advertentie
Ster advertentie