Binnenland

Tips voor politicus Jan Roos: 'Hij moet zijn matrozenpetje thuislaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips voor politicus Jan Roos: 'Hij moet zijn matrozenpetje thuislaten'

Jan Roos is de nieuwe lijsttrekker van VNL, de partij van oud-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. Roos was onder meer een van de initiatiefnemers van het Oekraïnereferendum maar vooral bekend als verslaggever van Powned en Geenstijl. Roelof van de redactie deed in De Nieuws BV op NPO Radio 1 een rondje langs Kamerleden om te horen of zij nog tips hebben voor de politicus Jan Roos.

Harry van Bommel (SP)
"Ik denk dat de nieuwe Jan Roos afscheid moet nemen van de oude Jan Roos. Hij moet heel duidelijk maken aan het begin van de campagne: dat was toen en dit is nu. Ik was toen verslaggever, dus ik moest over de top vragen stellen. Maar iIk word nu volksvertegenwoordiger als alles goed gaat, dus dan ga ik over het algemeen belang, maar ook over de klassengrootte, milieuverontreiniging, windmolens... Hij moet zijn matrozenpetje thuislaten en zeggen: hier staat de nieuwe Jan Roos."

Henk Krol (50PLUS)
"Ik zou het heel leuk vinden als er in de Kamer veel meer gewone mensen komen. Daar is altijd behoefte aan. Jan Roos als journalist is perfect en als Kamerlid zou hij ook perfect kunnen worden, maar hij moet zich in de Kamer wel houden aan achterhaalde, idiote spelregeltjes. Dat past niet bij Jan en ik hoop oprecht dat hij daar toch gelukkig van kan worden. Ik raad hem aan zijn goede vriendje Jan Dijkgraaf te vragen of die voorzitter wil zijn. Dan zou het goed zijn als ze het spel Hoe onderbreek je mede-Kamerleden? spelen. Via de voorzitter spreken is verschrikkelijk moeilijk en dat vak moet Jan onder de knie krijgen."

Kees Verhoeven (D66)
"Ik ben heel benieuwd. Ik heb al veel vuurwerk met Jan gehad de afgelopen maanden maar ik heb de debatten, gesprekken en interviews met hem nooit echt lastig gevonden dus ik hoop dat hij zijn debatkwaliteiten nog een beetje kan aanscherpen de komende maanden. Het grootste gevaar voor Jan Roos is dat hij altijd langs de zijlijn heeft gestaan met een makkelijk verhaal en dat hij nu in het veld komt te staan met een moeilijk verhaal."

Ster advertentie
Ster advertentie