Binnenland

'Ik heb geen zin om als opvulling op het podium te staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik heb geen zin om als opvulling op het podium te staan'

[NOS] "Ik heb geen zin om als opvulling op het podium te staan en dan een beetje zwaaien en leuk doen. Ik zie dat niet zitten." Judoka Noël van 't End is in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1 duidelijk: voor hem hoeft de huldiging van de olympische sporters vanmiddag in Amsterdam niet.

Andere sporters die ook geen medaille hebben behaald op de Spelen, komen wel. Zoals handboogschutter Sjef van den Berg: "Als je dan toch naar de Spelen bent geweest, is dat een belangrijke periode geweest in je leven. Dan hoort zo'n huldiging er gewoon bij."

Luister hier naar het gesprek met Noël van 't End op NPO Radio 1:

Het is inmiddels een traditie, de huldiging van de olympische sporters net na de Olympische Spelen. Voor de zesde keer vindt het eerbetoon aan de sporters plaats vlak na het sportevenement. In een contract dat alle sporters ondertekenen voordat ze naar de Spelen gaan, staat dat ze worden geacht naar de huldiging te gaan, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen.

Niet bekend hoeveel sporters afhaken

Volgens een woordvoerder van het NOC*NSF houdt dat in dat er overleg plaatsvindt met sporters die niet willen komen. "Sommige sporters hebben alweer wedstrijden of er zijn familie-omstandigheden waarom een sporter niet komt. Het is een kwestie van overleg met de teamleiding. Wij houden geen lijst bij van sporters die wel en niet komen. We staan daar echt niet met een prikklok. Maar de ervaring leert dat de meeste sporters gewoon komen."

Bij een aantal sporters zette het kwaad bloed dat ze na hun verlies bij de Spelen eerder naar huis moesten. Dat leverde veel commotie op. Van 't End: "Wij zijn al eerder op een vlucht naar huis gestuurd en ik vind het belachelijk om nu teruggeroepen te worden om op dat podium te gaan staan."

Van den Berg, die uiteindelijk vierde werd bij het handboogschieten, had er minder moeite mee. "Ik heb het niet ervaren als een 'losersvlucht'", vertelt hij op NPO Radio 1. "Dat is vooral een vervelend woord. Voor mij persoonlijk geldt dat ik misschien ook wel eerder weg was gegaan als ik wél een medaille had gehaald, want ik heb het erg druk."

Luister hier naar het gesprek met Sjef van den Berg:

Judoka Henk Grol is er vandaag om een andere reden niet bij: hij wordt geopereerd. Volgens Van 't End hebben, behalve hij, meer judoka's geen trek in de huldiging. De judoprestaties bij de Spelen vielen tegen. Alleen Anicka van Emden haalde een bronzen medaille. Van 't End: "Ik weet niet hoeveel judoka's er komen, maar ik ga ergens anders genieten van het mooie weer. "

Ster advertentie
Ster advertentie