Fragment

Monniken en naamgevers Schiermonnikoog willen nieuw klooster bouwen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Monniken en naamgevers Schiermonnikoog willen nieuw klooster bouwen

Eind 2015 ruilden vier monniken hun klooster in de bossen van Diepenveen in om een nieuw leven op te bouwen op Schiermonnikoog. Na 400 jaar keerden ze terug op het waddeneiland dat zijn naam aan hun broeders van vroeger te danken heeft. Schier monnik oog Nu willen ze er zelfs een nieuw klooster bouwen. Morgen ontvouwen ze hun plannen aan de eilandbewoners


'We merkten dat het leven al monnik te veel franje om zich heen had gekregen', vertelt broeder Alberic, 'het leek ons belangrijk om terug te keren naar de kern van het monnikskap.' 

Anne Christine Girardot volgde de monniken tijdens hun verhuizing van de bossen naar Schiermonnikoog. 'Het was spannend voor de monniken dat ik ze volgde, want ze zijn het niet gewend om in de spotlight te staan.' Volgens Girardot heeft deze verhuizing een groot gevoel van loslaten bij de monniken teweeggebracht. 

Broeder Alberic: 'Schiermonnikoog sprak enorm aan. Je gaat met de boot naar het eiland en zodra je van de boot afstapt verlaat je eigenlijk de echte wereld.' De monniken werden met open armen verwelkomt door de eilandbewoners, maar met het plan om een nieuw klooster te bouwen is niet iedereen het eens. 'Al wordt er een stoeptegel verlegd dan springt heel het eiland er op', vertelt de broeder lacherig.

Voor documentairemaker Girardot was de levensstijl van de monniken een bijzondere gewaarwording. 'Het leven van een monnik begint ongelofelijk vroeg en het grootste deel van de dag beleven ze in stilte. Uren van stilte, gebed en meditatie. Erg mooi natuurlijk, maar wel heel anders dan je gewend bent'.