Fragment

'Kinderen zitten niet te wachten op vier ouders'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Kinderen zitten niet te wachten op vier ouders'

Het is hoog tijd dat vier ouders het gezag over een kind kunnen krijgen. Nu ligt de grens bij twee waardoor niet alle ouders die zich over de opvoeding van een kind ontfermen, ook juridisch als ouder gelden. Dat is het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap waar komende donderdag in de Tweede Kamer een hoorzitting over wordt gehouden.

Emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen is een van de genodigden en zal er zijn zorgen uitspreken. 'Bij een vechtscheiding is het al ingewikkeld met twee ouders, maar bij vier helemaal. Daar zit een kind toch niet op te wachten!' Volgens Hoksbergen werd er door de commissie vooral gekeken naar de wensen van volwassenen en niet naar de wensen van het kind. Hoksbergen is zelfs voor een verbod, omdat hij meerouderschap niet etisch vindt.

Voorzitter van het Humanistisch Verbond en co-ouder Boris van der Ham is het niet met hem eens.‘Als er in conflictgevallen iets is waar je op kuntterugvallen, wat je van te voren hebt afgesproken, dan lijkt me dat juist goed om escalatie te voorkomen. Laten we het netjes regelen en het voor al die mensen die in welke constructie dan ook nu met veel warmte een kind opvoeden eens op papier zetten! Daar lijkt me toch niks mis mee.’

Video niet beschikbaar