appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

Dit is de Dag

Nog altijd last van Q-koorts

maandag 2 februari 2015, 18:42 uur

'Ernstige vermoeidheid, veel pijn, slecht slapen, concentratiestoornissen', het zijn de klachten die Linda Beckman Lapre nog dagelijks ondervindt van de Q-koorts. De epidemie is al ver achter ons, maar er zijn nog altijd honderden mensen ziek.


Toen Beckman Lapre bij de dokter kwam, zei hij dat het waarschijnlijk door vermoeidheid op het werk kwam. Dit bleek niet zo te zijn: het bleek chronische Q-koorts, een rechtstreeks gevolg van het virus wat ze jaren geleden opliep. Door de ziekte verloor ze onder meer haar baan.


Q-support


Beckman Lapre is niet de enige, laat Annemieke de Groot weten. De Groot is directeur van Q-support, een stichting die in het leven is geroepen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om patiënten te adviseren en begeleiden. Zo'n 300 mensen kampen met chronische Q-koorts, maar daar bovenop zijn er meer mensen met klachten. Velen raken hun baan kwijt, zoals Beckman Lapre, en voor die groep biedt Q-support hulp.


Vrijdag promoveert gezondheidswetenschapper Joris van Loenhout op een onderzoek naar de lange termijn-effecten van Q-koorts aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Beeld: ANP Wim Hollemans

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1