appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

Dit is de Dag

Vegetatieve patiënten vaak bewuster dan arts denkt

dinsdag 23 december 2014, 18:48 uur

Artsen die zeker denken te weten dat een patiënt na een ongeluk niks meer hoort, voelt of denkt terwijl dat wel het geval is. Het overkomt bijna 40 procent van de vegetatieve patiënten in Nederland, toont onderzoek aan. Dit kan en mag niet, zegt onderzoeker Jan Lavrijsen.

Volgens Lavrijsen komen deze patiënten in een doolhof terecht en is het aan familie te danken dat ze niet helemaal vastlopen. Hij pleit voor het opzetten van een expertisenetwerk dat alle losse schakels met elkaar verbindt. Door daar extra geld en energie in te steken kan de situatie van deze patiënten worden verbeterd.

Uit het onderzoek blijkt dat van de 41 vegetatieve patiënten in Nederland 17 (deels) bewust zijn. Dat betekent dat ze wel degelijk kunnen voelen en ervaren, terwijl artsen en soms ook familie denken dat dat niet het geval is.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1