appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Dit is de Dag

BSB: de stoerste eenheid van de jarige Marechaussee

vrijdag 24 oktober 2014, 18:50 uur

De Koninklijke Marechaussee bestaat dit jaar 200 jaar en viert dat vandaag met een zogenaamde ‘Wapendag’. Veel mensen kennen deze militaire politie vooral van paspoortcontroles op Schiphol, maar ze hebben ook special forces: de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB).

Telegraaf-veiligheidsdienstverslaggever Bart Olmer was een aantal keer te gast bij de BSB. De eenheid heeft als taak om hoogwaardigheidsbekleders te beschermen, maar kunnen ook ingezet worden bij arrestaties die gewelddadig kunnen worden. Hij kent veel voorbeelden.

Snelweg
Een bijzonder aspect aan de BSB is dat ze binnen een paar uur overal aanwezig kunnen zijn. Als er ergens een arrestatie moet worden verricht, kan een BSB'er in een Mercedes stappen en met 160 kilometer per uur de snelweg over rijden. 'Als je iemand met zo'n op de snelweg ziet rijden, denken de meesten 'wat een klootzak', maar ik denk dat: 'hé, iemand van de special forces'!' aldus Olmer.

Beeld: Shutterstock
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1