appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

De Taalstaat

Wie wordt De Taalstaatmeester van 2017?

De Taalstaat is op zoek naar mannen of vrouwen die zich dit jaar onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan in zowel gesproken, als geschreven woord zijn. Het kunnen schrijvers zijn, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers of journalisten. Wij dragen mensen voor, maar we rekenen ook op u. Dus is er iemand waarvan u zegt: die heeft zich in 2017 onderscheiden in gesproken woord en/of schrift? Laat het ons dan weten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aan het einde van het jaar nomineert een jury drie personen uit de voordrachten. Uiteindelijk bepaalt u wie de Taalstaatmeester van 2017 wordt. Dit zijn de voordrachten tot nu toe:

1. Jeroen Overbeek

Bron: ANP

Jeroen Overbeek (51) is een vaste waarde in het NOS-presentatieteam. Hij is geboren in Haarlem, de stad waar het echte Standaardnederlands wordt gesproken. Hij is al sinds 1999 presentator/redacteur bij de NOS. Daarnaast is hij ook docent. Hij beoordeelt tentamens van studenten van de School voor Journalistiek. Nou niet een man die zich opdringt, maar volstrekt in dienst van het nieuws zijn werk doet. Frits Spits draagt Jeroen Overbeek voor, omdat hij voortreffelijk Nederlands spreekt en goed en snel kan improviseren. Dat bleek wel bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Overbeek vatte, schijnbaar moeiteloos, het nieuws samen en stelde steeds opnieuw de juiste vragen. 

2. Diederik van Vleuten


 Bron: ANP

Diederik van Vleuten (55) is een theatermaker en cabaretier. Hij manifesteert zich de laatste jaren als een verteller met soloprogramma’s over geschiedenis. Van Vleuten is voorgedragen door luisteraar Piet van Rijn, een gepensioneerd huisarts in Eindhoven. Hij keek op NPO 2 naar de theatervoorstelling ‘Mijn nachten met Churchill’. In dit programma legt van Vleuten uit hoezeer Churchill, de Engelse staatsman, hem heeft geïnspireerd. Van Rijn raakte onder de indruk van de sprankelende taal van Van Vleuten: goed gearticuleerd met prachtige oneliners over taal.

3. Marcella Mesker


 Bron: ANP

Marcella Mesker (58) is een voormalig tennisprof. Tussen 1981 en 1986 was ze de beste tennisspeelster van Nederland.  Na haar tenniscarrière richtte Mesker zich op de journalistiek. Ze gebruikte haar kennis om verslag te doen bij tenniswedstrijden, en nog steeds. Al zo’n dertig jaar praat zij kijkers en luisteraars op enthousiaste en deskundige manier bij over tennis. Mesker past perfect in deze lijst, omdat ze alle ins en outs in mooie taal aan haar publiek weet te serveren. Ze doorziet het spelletje haarscherp en kan dat vertellen, alsof je er zelf bij bent. Een voorbeeld daarvan is haar analyse van de finale op de Australian Open, begin dit jaar, waar Roger Federer won van Rafael Nadal.

4. Jeroen Krabbé


Bron: ANP

Jeroen Krabbé (72) typeerde zichzelf onlangs in een interview in de NRC als: ‘een schilder die acteert’. Naast schilder en acteur is hij ook nog filmregisseur en presentator. Maar op welk vlak Jeroen Krabbé zich ook manifesteert, het is altijd met grote welbespraaktheid. Krabbé staat in deze lijst omdat hij een meeslepende en enthousiaste verteller is. Door zijn taal word je meegenomen naar andere plaatsen, naar andere tijden en naar andere levens. Zo vertelt hij in de Wereld Draait Door op 18 mei glashelder over zijn ontwikkeling tot abstracte kunstenaar. Hij vergelijkt abstracte kunst met het leren van een nieuwe taal. 

5. James Worthy


Bron: Twitter

James Worthy (37) is schrijver en columnist bij Het Parool. Hij ‘probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen’. Als kind was hij als de dood voor taal, zo schreef hij in één van zijn columns eerder dit jaar. Dit veranderde toen hij in 1994 werd omarmd door de hiphop.

Worthy is voorgedragen omdat hij beelden in je hoofd weet te toveren met woorden. Er zijn maar weinig mensen die zo met taal kunnen spelen zoals hij dat kan. De beelden die James Worthy optekent, kunnen klein zijn. Zo beschrijft hij in één van zijn columns de liefde voor zijn zoontje dat bij hem in bed ligt. Een liefde die zo groot is dat zijn lichaam er te klein voor is.

6. Frank Deboosere

 
Bron: Twitter

Frank Deboosere (58) is al dertig jaar weerman. Toch is het niet gek als je hem niet herkent. Deboosere werkt namelijk voor de Vlaamse televisie. Hij is weerman bij VRT. Wij, van Taalstaat, kenden hem dan ook niet, maar we werden er op gewezen door luisteraars Ad en Betty Nagelkerke uit Leusden.

“Wij vinden hem vaak grappig, creatief en origineel in zijn taalgebruik”. Deboosere is zelfs zo creatief in zijn taalgebruik dat het door hem bedachte woord 'ochtendgrijs' in 2015 in de Van Dale Groot belandde. Deboosere is voorgedragen omdat hij het weerbericht in een taal weet te brengen die iedereen begrijpt. Hij gebruikt mooie metaforen en goedlopende zinnen, die zelden ontsporen of vertraagd worden door stiltes en versprekingen.

7. Pieter DerksBron: ANP

Pieter Derks (32) is cabaretier en columnist. Iedere week is hij te horen in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Derks is voorgedragen door luisteraar Lucie Bakker uit Hilversum. “Een paar jaar geleden genoten we al van hem bij de Wereld Draait Door, en nu bij De Nieuws BV. Vooral in zijn korte stukken vind ik hem een taalstaatmeester”, aldus mevrouw Bakker. Ze geniet van zijn absurde manier van associëren, bijvoorbeeld zoals hij het nieuws rond Donald Trump weet te verbinden aan het uitsterven van veel diersoorten. Pieter Derks wordt voorgedragen als Taalstaatmeester van het Jaar omdat bij hem niets is wat het lijkt. Zijn taal is humoristisch, kent onverwachte wendingen en biedt verrassende associaties.

8. Sharon DijksmaBron: ANP

Sharon Dijksma (46) is demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu én sinds de verkiezingen ook weer lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Dijksma wordt door de redactie van De Taalstaat voorgedragen omdat ze een politica is die opvalt door de toegankelijke, begrijpelijke woorden die ze gebruikt. 

Vaak verliezen politici zich in wollige taal. Dat geldt niet voor Sharon Dijksma. Ze weet helder te formuleren. Daarnaast is ze prettig om naar te luisteren en kiest ze voor eenvoudige woorden, ook als de boodschap die ze moet brengen ingewikkeld is. Soms komt ze met mooie taalvondsten. Zo noemt ze het afpakken van paspoorten een “fantoomoplossing”.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1