appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Thorium, een duurzame vorm van kernenergie

vrijdag 5 februari 2016, 10:00 uur

In de zoektocht naar een duurzame energiebron zou Thorium wel eens de oplossing kunnen zijn. Dit element dat net als uranium gewoon in de natuur voorkomt kan in een kerncentrale enorm veel energie opwekken. Er kan per jaar voldoende thorium uit de aarde worden gehaald om voor 40 jaar energie te produceren… voor de wereld, zegt professor Jan Leen Kloosterman die te gast is in De Ochtend. Hij is hoogleraar reactorfysica aan de TU Delft en coördinator van het Europese onderzoek naar deze vorm van kernenergie.Bovendien wordt bij uranium in de huidige kerncentrales minder dan 1 procent van het uranium gebruikt, bij Thorium is dat bijna 100 procent.


Op het strand van Ameland

Thorium is in enorme hoeveelheden beschikbaar: vier tot vijf keer meer dan uranium, zegt Kloosterman. Nu al wordt het bij de mijnbouw naar bijvoorbeeld titanium mee naar boven gehaald maar wordt het beschouwd als mijnafval. Maar ook op stranden in India is het in grote mate aanwezig. Zelfs op het strand van Ameland is het te vinden.Ook is het afvalprobleem minder groot dan bij uranium. Daar waar kernafval van de huidige reactoren zo’n 200.000 jaar opgeslagen moet worden voor het niet meer radio-actief is, bij thorium is dat ‘slechts’ 300 jaar. 

Onderzoek Petten

In Amerika heeft in de jaren 60 een centrale vijf jaar gedraaid op Thorium en dat ging prima. Dat project is stopgezet omdat de overheid er geen geld meer in wilde stoppen. Nu zijn we dus op zoek naar de juiste materialen om de kernreactie in plaats te laten vinden. Het meest veelbelovend is de zogenaamde gesmolten zoutreactor waarin gesmolten zout wordt gebruikt als koelmiddel maar ook als brandstof. Zou is echter agressief voor metaal. In de kerncentrale in Petten wordt deze maand begonnen met een experiment waarbij gesmolten zout, Thorium en metaal worden bestraald om te kijken wat de gevolgen zijn. Het is voor het eerste in zo’n veertig jaar dat er een dergelijk experiment wordt gedaan.

Over twintig jaar een commerciële centrale in bedrijf

Speciaal vanwege het experiment in Petten is de Amerikaan Kirk Sorensen naar Nederland gekomen. Hij is een aanjager van onderzoek naar Thorium en is als start-up bezig een commerciële thoriumcentrale te realiseren. In de jaren 30 van deze eeuw is de eerste commerciele centrale in bedrijf genomen, zegt Sorensen in de reportage.Volgens Kloosterman is China de eerste die een werkende centrale zal hebben staan. Daar willen ze degene die in Amerika stond nabouwen. Maar op gebied van onderzoek en kennis loopt Europa voorop, zegt Kloosterman.Kloosterman heeft echter slechts 4 miljoen euro gekregen voor de komende vier jaar om onderzoek te doen naar Thorium. Dat vindt hij erg weinig en hij vindt dan ook dat Europa het laat liggen als het gaat om de internationale race om een betrouwbare en duurzame thoriumcentrale te bouwen.

Luister en kijk hier het fragment terug.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1