appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

De Ochtend

Stand.nl 'Het nieuwe Griekse herstelplan verdient onze steun'

vrijdag 10 juli 2015, 09:09 uur


Stand.nl Steven Been over het nieuwe Griekse herstelplan


Stand.nl INTRO van de stelling 'Het nieuwe Griekse herstelplan verdient onze steun'


Griekenland heeft voor het eerst in weken weer zicht op een uitweg uit de Europese crisis. Premier Tsipras heeft in de laatste bezuinigingsplannen toegezegd om meer belasting te heffen en te korten op de pensioenen.
Vooral restaurants, hotels en transportbedrijven gaan meer belasting betalen, want de btw gaat omhoog tot 30%. Regionale vliegvelden moeten worden geprivatiseerd en er wordt flink bezuinigd op defensie. Met de plannen bespaart Tsipras in Griekenland zo’n 12 miljard – in ruil voor een Europese lening van 53 miljard euro. Het Griekse parlement gaat met de plannen akkoord.
 
Premier Tsipras lijkt na maanden onderhandelen dan toch te zwichten voor de druk van de Europese Commissie. Niet eerder kwamen de Grieken de EU zo ver tegemoet. Ondertussen wordt er in Griekenland gevreesd voor maatregelen die het dagelijks leven nog moeilijker maken.
 
De Grieken liggen al maanden aan het infuus en hopen met deze plannen in aanmerking te komen voor een derde steunpakket. Verdienen de Grieken met dit plan een nieuwe kans om de euro te houden? Of moet er nog veel meer gebeuren om het land er bovenop te helpen?
 

We praten met Steven Been, hij runt samen met zijn vrouw de Nederlandse Winkel in Chersonissos op Kreta. En met Giannis Garlemos, een Nederlandse Griek en econoom.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1