appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Het nieuws van alle kanten

De Ochtend

Stand.nl 'De oproep van Netanyahu aan de Europese Joden is misplaatst'

maandag 16 februari 2015, 09:44 uur


Joel Voordewind, ChristenUnie. Stand.nl 16 februari


Gidi Markus, van Likoed Nederland en Federatief Joods Nederland. Stand.nl 16-2


Intro + eerste reacties. Stand.nl 16 februari


De Israëlisch premier Netanyahu roept alle Europese Joden op om naar Israël te emigreren. Dat doet hij naar aanleiding van de aanslagen dit weekend in Kopenhagen waarbij onder andere een Deense Jood om het leven kwam.

Volgens Netanyahu worden Joden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Jood zijn. “Joden verdienen veiligheid in elk land, maar ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis.” De premier wil 40 miljoen euro vrijmaken om de Joodse emigratie te stimuleren.
De belangrijkste rabbijn van Denemarken, vindt de oproep teleurstellend. Terreur is volgens hem geen reden om naar Israël te verhuizen. Voormalig directeur van het Cidi, Ronny Naftaniel, noemt het misplaatst en zegt dat ook Israël inwoners geen absolute veiligheid kan garanderen.

Is het begrijpelijk dat Netanyahu deze oproep doet gezien het geweld tegen Joden de afgelopen tijd? Of is dit 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1