appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Nieuws BV

Levchenko: "Ik schrok van mijn geboortestad"

dinsdag 4 augustus 2015, 13:59 uur

Het was hét nieuws vorig jaar zomer: de felle gevechten in Oost-Oekraïne tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Oud-profvoetballer, Evgeniy Levchenko, ging met een cameraploeg terug naar zijn geboortestad Konstantinovka om te kijken hoe het er nu een jaar later is. Hij vindt het pijnlijk dat de situatie niet meer belicht wordt. "Nog steeds wordt er geschoten. Ik baal ervan dat het er hier niet meer over gaat. Als je kijkt naar de hele situatie, kun je het hele Minsk-akkoord de prullenbak ingooien." 


Levchenko schrok toen hij in Konstantinovka in de regio Donetsk aankwam. "Dan zie je dat alle wegen kapot zijn. Mensen op straat zijn heel erg bang en lopen met hun hoofden naar beneden. Dit is niet de stad die ik kende en waar ik mij veilig voelde." Toch wonen nog veel van zijn vrienden en kennissen daar en zijn ze niet van plan te vertrekken. Levchenko: "De vriendin van mijn moeder zegt, het maakt niet uit dat er tien kilometer verderop wordt geschoten, ik heb hier mijn koeien, mijn varkens. Haar ramen heeft ze dichtgeplakt met een speciaal soort tape om de ze heel te houden. Ze zegt, ik ben hier geboren, het is mijn land en als het nodig is ga ik hier dood."

Binnenkort is de reportage van Evgeniy Levchenko op tv te zien. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1