Cultuur & Media

Seks voor iedereen, behalve als je een handicap hebt

foto: Foto: screenshot 'Adios Amigos'foto: Foto: screenshot 'Adios Amigos'
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks voor iedereen, behalve als je een handicap hebt

Drie vrienden - twee in een rolstoel, één blind - gaan samen op vakantie naar Salou, omdat ze hebben gehoord dat de vrouwen daar 'makkelijker' zijn. Hun doel is hetzelfde als dat van alle jongens van hun leeftijd die naar Spaanse badplaatsen trekken: scoren.

Maar dat gaat dus niet zo makkelijk, als je verlamd bent of niets kunt zien.

In de tragikomedie Adios Amigos, die in september verschijnt, is dan ook weinig seks te zien, vertelt regisseur Albert Jan van Rees in de NPO Radio 1 Sportzomer. "Het is toch vooral een coming of age van hun drieën. Een verhaal over vriendschap, en jezelf ontdekken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taboe

De lancering van de film is gekoppeld aan de campagne Seks voor Iedereen, die het taboe op seks met een handicap wil wegnemen. Een gehandicapte is vaak 'minder aantrekkelijk op de relatiemarkt', stelt Stichting Intermobiel, die de campagne mede heeft opgezet. "En zelfbevrediging is ook lastig. Want voor velen is het nogal een drempel om aan te kloppen bij een hulpverlener met vragen als: Wil jij me even helpen? Of wil je mijn vibrator pakken en het straks ook even schoonmaken?"

"Sommige gehandicapten maken ook gebruik van een prostituee, maar ook dan gaat het niet allemaal vanzelf. In dit alles moet je een weg zien te vinden, buiten je handicap om. Het zou dan fijn zijn als er dan iemand is die met je meedenkt, bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid."

Ontmaagding in een Spaans bordeel

Precies dát deed de Amerikaan Asta Philpot. Philpot heeft arthorogryposis, een ernstige aangeboren handicap waardoor hij alleen zijn hoofd kan bewegen. Hij werd in een Spaans bordeel ontmaagd, en wilde dat ook andere gehandicapten die ervaring (die naar eigen zeggen 'mindblowing' was) zouden kunnen meemaken. Hij organiseerde daarom een reis naar het Spaanse bordeel met een blinde jongen en een jongen in een rolstoel. BBC maakte over Philpots reis de documentaire For one night only, die veel stof deed opwaaien.

De documentaire inspireerde de Vlaamse regisseur Geoffrey Enthoven tot de speelfilm Hasta la Vista, die in 2011 uitkwam. De film Adios Amigos is daar weer een remake van.

Alles voor de kijkcijfers?

Op televisie zijn mensen met een beperking al jaren een geliefd onderwerp, blijkt uit een overzichtsartikel uit de Volkskrant. Zo passeerde de afgelopen jaren onder andere Down met Johnny, 'kijk-cijferknaller' SynDROOM (weer met Johnny de Mol), Niks te gek, Je zal het maar hebben de revue. En natuurlijk The Undateables, waarin hetzelfde probleem - zij het minder gericht op seks - centraal staat als in de roadtripfilms over de drie vrienden.

Tijdens de uitzending van NPO Radio 1 vraagt Boris Dittrich zich af of de campagne Seks voor Iedereen erop is gericht de film te promoten of om mensen te helpen die gehandicapt zijn en seks willen hebben. Vergelijkbare vragen werden ook gesteld bij televisieprogramma's met gehandicapten: waren de 'afwijkende' mensen alleen maar goed voor de kijkcijfers (want ze kunnen vertederen, je kunt erom gniffelen, of zelfs leedvermaak om hebben)? Of doorbraken de programma's ook vastgeroeste vooroordelen en taboes, bijvoorbeeld omdat het publiek inzag dat het 'eigenlijk heel normale mensen zijn, met dezelfde behoeften en onzekerheden als jij en ik'?

Volgens Van Rees is de bedoeling van de campagne vooral om 'de discussie te openen'. Philpot zelf was destijds heel blij met de komische verfilming van zijn verhaal, vertelde hij in een interview. Zo'n film draagt er volgens hem aan bij dat men inziet hoe gek het eigenlijk is dat sommigen wel, en anderen geen seks zouden mogen hebben.

In een ander interview zegt hij: "We hebben allemaal wel een handicap. Ik zie niet in waarom sommige mensen anders moeten worden behandeld dan anderen. Ik zou van de ene kant naar de andere kant van de aarde reizen om mensen dat te laten begrijpen."

Ster advertentie
Ster advertentie