Cultuur & Media

Niet iedereen is even blij met film over militaire missie in Mali

foto: De Missiefoto: De Missie
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet iedereen is even blij met film over militaire missie in Mali

[VPRO] Een ‘vergeten missie’ kan de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Mali niet eens genoemd worden. Dat zou namelijk impliceren dat mensen ooit wel van de missie afwisten, zegt filmmaker Robert Oey op NPO Radio 1. Vorige week kwamen twee Nederlandse militairen in Mali om het leven bij een oefening met een mortiergranaat, een derde raakte zwaargewond. Wat Oey vooral opviel: “Het nieuws werd in Nederland nauwelijks opgepikt.”

En dat terwijl de Mali-missie na Afghanistan toch dé grote missie van de Nederlandse krijgsmacht had moeten worden. Robert Oey maakte er een documentaire over, waarin hij de kolonel Joost de Wolf volgt die door de VN is aangesteld als waarnemend chef operaties van de missie. Vanavond is de film De Missie te zien op televisie.

De Wolf is de gedroomde hoofdpersoon: welbespraakt en opvallend openhartig geeft hij een uniek inkijkje in hoe het er tijdens zo’n missie aan toe gaat. “Als hoofdpersoon voor een film is hij weergaloos”, zei Oey eerder in een reportage van Nooit meer Slapen op NPO Radio 1. “In z’n bereidheid om de camera toe te laten is hij on-Nederlands. Over het algemeen zijn mensen in Nederland zo op hun hoede als er een camera bij is, er heerst een sfeer van wantrouwen.”

Defensie was blij met Oey

In De Missie is te zien hoe De Wolf aanvankelijk vol enthousiasme aan de missie begint, maar gaandeweg steeds meer gefrustreerd raakt door politiek en bureaucratie. De film is volgens Oey niet bedoeld als aanklacht, maar de onoverzichtelijkheid van de missie en het gebrek aan politieke sturing worden in de film schrijnend duidelijk.

Bekijk hier de trailer van De Missie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch heeft het ministerie van Defensie zelf toestemming gegeven voor de film. Oey maakte eerder de documentaire Gesneuveld, over in Afghanistan omgekomen militairen. “Ik denk dat Defensie daarmee blij was. De film liet de politiek grotendeels buiten beschouwing en ging vooral over het leed”, vertelde Oey vorige week op NPO Radio 1. Het leverde hem zo veel credits op bij het ministerie, dat hij toestemming kreeg om in Afghanistan ‘rond te kijken’ om z’n onderwerp te zoeken.

Ministerie was not amused

“Ik wilde eigenlijk een film maken over Afghanistan, maar in Afghanistan had iedereen het al over Mali. Blijkbaar weten zij dat soort dingen daar eerder dan wij in Nederland.” Defensie schoof vervolgens zelf Joost de Wolf naar voren, die – tot grote verbazing van Oey – geen enkel blad voor de mond nam. Al tijdens de eerste ontmoeting met zijn hoofdpersoon merkte Oey hoe bereidwillig De Wolf was. "Zo. Ik heb begrepen dat wij samen een film gaan maken", zei hij meteen monter.

Oey heeft zich vaak afgevraagd hoe het mogelijk was dat hij zo vrij te werk mocht gaan. Hij heeft zelfs wel eens naar het ministerie opgebeld: ‘Weten jullie dit wel zeker?’ Het resultaat is een film waar niet iedereen even blij mee is.

“De militairen zijn volgens mij enthousiast over de film”, zei Oey eerder bij Nooit meer Slapen. Te zien is immers hoe een militair (samen met zijn collega’s) met veel flair en verve zijn taak verricht. Maar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken waren ze op z’n zachtst gezegd not amused.

Klaar met de krijgsmacht

De 'liefde' is van beide kanten bekoeld. Oey zelf is inmiddels namelijk ook wel ‘klaar met de krijgsmacht’, zei hij vanmorgen resoluut. “Ik ben überhaupt klaar met Den Haag.”

Luister hier naar het interview met Robert Oey vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal:

Reportage van Nooit meer Slapen over De Missie:

Ster advertentie
Ster advertentie