Cultuur & Media

Hoe het sprookje van Disneyland Parijs een nachtmerrie werd

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het sprookje van Disneyland Parijs een nachtmerrie werd

[AVROTROS] April dit jaar bestond magisch sprookjespark Disneyland Parijs 25 jaar. Maar terwijl dit voor het publiek spectaculair werd gevierd en Donald en Mickey vrolijk door het park dansten, waren er achter de schermen vooral zorgen. Grote zorgen. Met een schuld van 1,1 miljard euro staat het pretpark er financieel bijzonder slecht voor. Hoe heeft het zover kunnen komen? En moeten we ons zorgen maken over het voortbestaan van het park?

In Nachtkijkers een gesprek hierover met Ralf Verhoef, van D-log, het Nederlandse weblog over alles wat met Disney te maken heeft.

Hoe kon dit gebeuren?

Verhoef: “Daarvoor moeten 25 jaar terug in de tijd. Disneyland Parijs werd toen zo ambitieus neergezet - ze openden met een capaciteit van maar liefst zes hotels – dat het park bij de bouw al vijf keer over budget heen ging.” Het resultaat was een prachtig, maar ook megaduur park. Maar de hoge verwachtingen werden niet waargemaakt; de bezoekers bleven weg en de hotels waren onderbezet.

Roy Disney (zoon van Walt Disney) bij de opening van Euro Disney in 1992 (ANP)

Europese bezoeker hield hand op de knip

Wat bleek? Bij de bouw van het park was men uitgegaan van het bestedingspatroon van de Amerikaanse bezoeker. “Als je in Amerika naar Disney World gaat, dan verblijf je daar vaak een week of zelfs twee weken en geef je er ter plekke al je geld uit. Je koopt er merchandise en blijft er eten, drinken, slapen; alles”, vertelt Verhoef. Viel dat even tegen toen de Europeanen hun hand op de knip hielden: ”Europese bezoekers gaan meestal voor een dagje naar een pretpark en nemen als het even kan hun eigen eten en drinken mee.” En ja, dan blijven de inkomsten uit.

Achterstand was niet meer in te halen

Een slechte start dus. Maar inmiddels wordt het park toch al jaren drukbezocht. Wie er een keertje is geweest, kan zich maar moeilijk voorstellen dat Disneyland Parijs verlies lijdt. Het is er vaak zo druk, dat je voor een ritje in de achtbaan al gauw een uur in de rij staat te wachten. Hoe kunnen ze dan een schuld van 1,1 miljard hebben? Verhoef: “Het heeft toch echt te maken met de achterstand die ze in het begin opliepen. De kosten en verliezen hoopten zich op en zelfs met de inmiddels torenhoge bezoekersaantallen konden ze die niet meer inhalen.” Daarnaast is het beheren van zo’n park verschrikkelijk duur. Onderhoud, personeelskosten, investeringen in nieuwe attracties; de kosten blijven zich opstapelen. Verhoef: “Dat moeten ze allemaal maar bij zien te houden, op een gegeven moment was het bijna water naar de zee brengen. En daar kwam nog een aantal crisissen bovenop die ze niet goed het hoofd konden bieden.”

Ondanks de grote problemen werd het 25-jarig bestaan van Disneyland Parijs groots gevierd (ANP)

Dus wat nu?

Moederbedrijf Walt Disney Company moest de afgelopen jaren meerdere keren financieel ingrijpen om het park staande te houden. Wat het lastig maakte, was het feit dat het moederbedrijf niet volledig eigenaar was van het Europese Disneypark en daardoor onvoldoende invloed en zeggenschap had over de bedrijfsvoering. Daar komt nu verandering in. Verhoef: “Walt Disney Company heeft de hele boel overgenomen en alle aandelen opgekocht. Het heeft daardoor nu als enige nog iets te zeggen over nieuwe investeringen en maatregelen om het park financieel gezond te krijgen.”

Twee miljard aan investeringen

Wat we precies kunnen verwachten van dit Amerikaanse reddingsplan is nog niet helemaal duidelijk, maar: "Er is al toegezegd dat er de komende tien jaar zo'n twee miljard euro in geïnvesteerd zal worden. Dat zal gaan zitten in opknapbeurten en hotelveranderingen, maar ook in nieuwe attracties. De verwachting is dat in eerste instantie het Studio Park aangepakt wordt en een flinke Marvel-injectie krijgt."

In Disney World zijn ze al begonnen met het introduceren van Marvel in het park en is de populaire Tower of Terror attractie omgebouwd tot een Guardian of the Galaxy attractie (Walt Disney Company)

Kortom; Disneyfans kunnen opgelucht ademhalen. Het lijkt erop dat we onze kinderen in de toekomst kunnen blijven verrassen met een bezoekje aan dit magische pretpark. Met een beetje extra The Hulk en Captain America. Niks mis mee.

Disneyland Parijs

Ster advertentie
Ster advertentie