Cultuur & Media

'In dit land weet je als homo eigenlijk nooit zeker of je veilig bent'

foto: Freeimagesfoto: Freeimages
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In dit land weet je als homo eigenlijk nooit zeker of je veilig bent'

[AVROTROS] Kiev, een stad met zes miljoen inwoners, is allesbehalve tolerant voor homo’s. “Mensen staan hier niet te juichen als je met je vriendje over straat loopt. Integendeel; dat is zelfs heel gevaarlijk”, vertelt Marc Putman, CEO van OUTtv. Het beeld dat hij schetst is niet bepaald rooskleurig. EenVandaag-verslaggever Lammert de Bruin sprak met hem.

Bekijk hieronder interview van Lammert de Bruin met Marc Putman op het Songfestivalterrein in Kiev:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe zit het in Oekraïne met de gay-lifestyle?
"Dat is best een dingetje", vertelt Putman. "In de Sovjettijd was homoseksualiteit nog verboden, pas in 1991 is de wet afgeschaft die homoseksualiteit strafbaar maakte. Maar dat wil niet zeggen dat mensen hier nu staan te juichen als je met je vriendje over straat loopt. Integendeel, dat is zelfs heel gevaarlijk."

Je hebt een paar lokale homo’s hier op straat geïnterviewd. Hoe ging dat?
"We zijn in contact gekomen met het lokale COC. De jongens kwamen voor ons naar Kiev en vertelden hoe het is om hier homo te zijn en wat er allemaal aan de hand is. Al tijdens die interviews op straat bleek dat op gay onderwerpen – of überhaupt het woord ‘gay’ - heftig gereageerd wordt. En dan besef je ineens hoe bijzonder het is dat je daar in Nederland nooit over na hoeft te denken."

Quote

Je hoeft niet te denken dat als je hier in elkaar wordt geslagen op straat, dat je dan naar de politie kunt gaan voor hulp

Marc Putman

Kiev stad (Bron: Freeimages)

Er is in deze hele stad – waar zes miljoen mensen wonen - maar één homoclub?
"Ja inderdaad. Die club wordt een soort van getolereerd en zit diep onder de grond. Om er te komen moet je met een lift mee naar beneden. Dat geeft wel aan hoe verborgen het is en dat niemand zich daar vrij kan bewegen. Je moet ook echt voorzichtig zijn als je er naar binnengaat, want stel je voor dat mensen dat zien. Ze zouden je dan via Facebook kunnen ‘outen’. Daar zijn ze hier heel beducht op."

Quote

In dit land weet je als homo eigenlijk nooit zeker of je veilig bent

Marc Putman

En hoe belangrijk is het Eurovisie Songfestival dan voor die community hier?
"Dat is een beetje tweeslachtig. Enerzijds dacht ik dat het positief zou werken om dat hele gay circus – wat het Songfestival toch echt wel is – hier naar toe te halen. Maar hoewel het hier heel positief wordt bejegend, zijn de lokale homo’s bang dat er hierdoor juist weer repercussies komen van groepen die dat totaal willen ontwrichten en daarmee de tolerantie teniet wordt gedaan."

Het is hier bij het Songfestival natuurlijk heel goed beveiligd en dankzij onze perskaarten zijn wij nu ook veilig, maar voor de local gays is dat anders
"Inderdaad. Je hoeft niet te denken dat als je hier in elkaar wordt geslagen op straat, dat je dan naar de politie kunt gaan voor hulp of om aangifte te doen. Sterker nog; de kans dat ze het tegen je gebruiken is veel groter. Het voorval zou naar buiten gebracht kunnen worden, zodat daarna iedereen weet dat je homo bent en je misschien wel je baan verliest of je familie je niet meer wilt zien. Dus niemand durft aangifte te doen van die hate crimes – zoals we die hier noemen – en een proces te starten. In dit land weet je als homo eigenlijk nooit zeker of je veilig bent."

Wel raar dat zo’n "homofestival" in een land als dit wordt georganiseerd?
"Het is heel dubbel, ja. Dat maakt het ook wel weer een beetje wrang. Bij OUTtv maken wij ook een verslag van het Songfestival, met een beetje die gay touch als invalshoek. Maar terwijl wij over jurken zitten te praten en welk liedje het mooist is, zijn ze hier nog bezig met leven en dood."

Lees ook:

Ster advertentie
Ster advertentie