Cultuur & Media

Megyn Kelly liet zich niet paaien door Donald Trump

foto: Foto: CNNfoto: Foto: CNN
  1. Nieuwschevron right
  2. Megyn Kelly liet zich niet paaien door Donald Trump

[VPRO] De veelbesproken Fox News-presentatrice Megyn Kelly stapt over naar NBC News. Tijdens de voorverkiezingen kwam Kelly verschillende keren in het nieuws door de persoonlijke aanvallen die ze te verduren kreeg van Donald Trump.

“Meneer Trump, een van de dingen die mensen fijn vinden is dat u zegt wat u denkt en dat u geen politicusfilter heeft. Maar dat heeft ook nadelen, in het bijzonder als het gaat om vrouwen. U heeft vrouwen die u niet mag beschreven als vette varkens, honden, en walgelijke dieren. Vindt u dat het temperament van een man die tot president verkozen moet worden?”

Dat vroeg journaliste en Fox News-presentatrice Megyn Kelly aan Donald Trump bij het laatste Republikeinse debat in januari 2016. Kelly leidde het debat. Het was uiteraard ook een leidende vraag. Het enige logische antwoord is: nee. Maar doet logica er nog toe? Want Trump, inclusief zijn temperament, werd later in het jaar wel degelijk gekozen tot president van de Verenigde Staten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanpakken

Tijdens het debat wuifde Trump de vraag weg. In één adem uitte hij een verholen dreigement en nam hij een slachtofferrol in: “Megyn, als je het niet leuk vindt, sorry. Ik ben aardig tegen je geweest, maar dat hoef ik niet te zijn, gezien hoe je me hebt behandeld – maar dat zou ik niet doen.”

Het is waar: de verkozen president is in het verleden aardig geweest tegen Megyn Kelly. Maar dat was toen hij de populaire presentatrice nog als een potentiële medestander zag. “Trump heeft er alles aan gedaan om haar te paaien, toen dat niet lukte is hij echt boos op haar geworden”, zei Amerika-kenner Victor Vlam gisteren in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Hij was er samen met columinst Hasna el Maroudi te gast.

Toen Kelly zich kritisch over Trump bleef uitlaten, ontstond er een vete. “Ik was heel erg benieuwd of ze hem zou pakken op zijn seksistische uitspraken”, zei El Maroudi. “En dat deed ze, terecht. Daar was ik heel erg blij mee.” “Fox News is een rechtse nieuwszender”, voegde Vlam toe. “Normaal zijn ze niet zo kritisch op Republikeinen. Dat is wat Trump zo dwarszat, dat iemand van Fox News hem zo ongelooflijk hard aanpakte”.

Niet zo zeuren

In haar autobiografie Settle for More, die afgelopen november verscheen, schreef Kelly uitgebreid over haar vete met Trump, maar ook over het seksisme waar ze aan het begin van haar carrière mee te maken had. Met name de oud-directeur van Fox News, Roger Ailes, kwam er slecht vanaf. In haar boek schrijft Kelly dat Ailes haar meerdere keren vastpakte en probeerde te zoenen. Toen ze bleef weigeren vroeg hij dreigend: wanneer verloopt jouw contract?

Ailes is later opgestapt omdat de beschuldigingen hem te veel werden. Maar ze kwamen niet van Kelly: het was een andere Fox News-presentatrice, Gretchen Carlson, die met de waarheid naar voren kwam en Ailes eindelijk van zijn troon dwong. Kelly hield zich lange tijd gedeisd in de hoop haar eigen carrière niet te schaden. Volgens El Maroudi is Megyn Kelly daarom te soft geweest: “Het lastige is dat ze indirect zegt dat feminisme er niet zo toe moet doen. Ze zegt in het boek: jullie moeten niet zo zeuren, doordat ik niet zo gezeurd heb ben ik nu waar ik ben gekomen.” Kanttekening: Roger Ailes werkte als adviseur tijdens Trumps presidentscampagne.

Go down

In de politieke satire Veep zegt een gluiperige politicus: “In Washington, sometimes you gotta go down to go up." Dat is wat Kelly heeft gedaan: om hogerop te komen moest ze door het stof bijten en haar mond houden. Nu ze een van de populairste presentatrices in Amerika is, is haar bereik veel groter. Daar tegenover staat Gretchen Carlson. Zij opende eerder haar mond, maar haar autobiografie Getting Real is lang niet zo succesvol geweest als Settle for More van Megyn Kelly. Dat zijn dus de opties: getting real of settling for more – het hangt er maar vanaf hoe bereid je bent to go down. En over going down gesproken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Megyn Kelly liet zich niet paaien door Donald Trump

Ster advertentie
Ster advertentie