Cultuur & Media

Zelfs van 'O denneboom' weet Frommermann iets te maken

foto: Foto: Janita Sassen/Frommermannfoto: Foto: Janita Sassen/Frommermann
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs van 'O denneboom' weet Frommermann iets te maken

De zevenkoppige Haarlemse zangformatie Frommermann staat vanavond met de voorstelling Frommerkerst in Sittard. “We hebben eigenlijk allemaal een haat-liefderelatie met kerst”, zei een van de mannen deze week in het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co. Maar voor zingen hebben ze niets dan liefde. In aansluiting op de uitzending mailden wij nog met Paul van Utrecht, een van de zangers, over meerstemmig zingen en kerstmuziek.

Wat is het leukste van kerstliedjes zingen?

“Daar zullen zeven Frommermannen zeven verschillende antwoorden op geven. Kerstliedjes hebben een lange historie, van de vroege Middeleeuwen (gregoriaans) tot commerciële hedendaagse pop. Er is dus keuze uit meer dan 1000 jaar repertoire, zowel religieus als wereldlijk.”

“Met Frommermann zijn we in staat om veel verschillende stijlen te zingen, en kerstmuziek maakt het mogelijk om klassieke en lichte muziek te verbinden en de grenzen ertussen te slechten. In de voorstelling FrommerKerst willen we deze keer, meer dan anders, samen zingen met de aanwezigen.”

Wordt er altijd meegewerkt?

“Het publiek moet niks, maar voorpret is natuurlijk heel leuk. Je kunt dan uit nog vollere borst meezingen. En Frommermann zou Frommermann niet zijn als er niet iets onverwachts gebeurde. Er is ook onvoorbereide publieksparticipatie en dat werkt fantastisch.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe wordt het repertoire gekozen?

“Ook hier weer: zeven Frommermannen, zeven verschillende antwoorden. Mogelijk repertoire wordt, zeer democratisch, door iedereen ingebracht: soms is iedereen het meteen eens met een ingebracht voorstel en soms wordt er flink gediscussieerd. Uiteindelijk wordt het repertoire door verschillende arrangeurs op maat gemaakt voor onze samenstelling: vijf zangers, piano en gitaar.”

“Voorbeeld: twee jaar geleden werd O denneboom voorgesteld. Een van de mannen was fel tegen (“Ik haat dat lied”), maar toen we het arrangement (van Wijnand van Klaveren) kregen, zei hij: ik vind het nog steeds een stom lied, maar hoe wij het zingen is het geweldig.”

Hoe geven jullie als klassiek opgeleide zangers toch een moderne draai aan bestaande kerstnummers?

“Wij zoeken het repertoire met zorg uit, en ook door wie we het vervolgens laten arrangeren. Het is niet het doel om er ingewikkelde dingen van te maken.”

Van Utrecht voegt hier nog aan toe dat de arrangeurs door Frommermann worden betaald en dat liefhebbers van hun muziek in deze kosten kunnen bijdragen door een arrangement te adopteren. “Je adopteert een lied en neemt de gage van de arrangeur voor je rekening.”

FrommerKerst tourt tot 28 december door het hele land. Klik hier voor de speellijst.

Ster advertentie
Ster advertentie