Cultuur & Media

Papa Kennedy was een 'klerelijer', daarom is er nu een strip over hem

foto: Illustratie: Erik Varekampfoto: Illustratie: Erik Varekamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Papa Kennedy was een 'klerelijer', daarom is er nu een strip over hem

Hij zocht een klerelijer, want ‘dat is gewoon het interessantst’. Illustrator Erik Varekamp wilde een schuinsmarcherende hoofdpersoon voor zijn nieuwe graphic novel, en kwam uit bij Kennedy. Dat wil zeggen: papa Kennedy. Niet John F., maar diens vader, Joseph P.

Samen met Mick Peet, die als artdirector bij het FD werkt, maakte Varekamp de graphic novel The Kennedy Files. Het eerste deel, De man die president wilde worden, kwam deze maand uit en gaat over Joseph P. Kennedy. Dat was ‘een beetje een ratje’, vertelt Varekamp in de reportage van Nooit meer Slapen. 'Papa Kennedy' was een womanizer met ‘een lading vriendinnen’, een self-made millionaire die aasde op het presidentschap en zich als ambassadeur in Londen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in smoezelige pro-nazikringen begaf.


Beeld: Erik Varekamp

Het is net Trump

Het is verleidelijk zo’n type met Trump te vergelijken, geeft Varekamp toe. “De overeenkomsten zijn duidelijk: zakenlui en womanizers. Het verschil is: Trump is president geworden.” Dat is papa Kennedy niet gelukt.

... of Prins Bernhard

Eerder maakten Varekamp en Peet de vijf-delige serie Agent Orange, over het leven van Prins Bernhard - nog zo’n dubieus publiek figuur. Net als voor The Kennedy Files, deden ze uitgebreid onderzoek, en kwamen zelfs wat nieuwe historische feiten op het spoor. “Maar het Nederlandse taalgebied is zo klein dat je er niet van kan eten”, zegt Varekamp in een interview bij de lancering van de Kennedy-strip. Een internationaal onderwerp is wat dat betreft een slimmere strategie. “Dan kom je bij de Kennedy’s uit, een soort Amerikaanse koninklijke familie.”

Varekamp en Peet werkten het scenario voor The Kennedy Files ‘volgens goed gebruik’ uit in de kroeg. De basis van het boek is ‘bloedserieus’, maar de makers stopten het verhaal naar eigen zeggen vol met zoveel mogelijk flauwe grappen. Dat is bijzonder, denkt Varekamp. “In de VS wordt er niet zo veel gelachen om de Kennedy’s. Maar wij kwamen een hoop flauwekul tegen, dat komt er uiteraard in.”

Ster advertentie
Ster advertentie