Cultuur & Media

Daniel Blake moet werken na een hartaanval

foto: Trailer: I, daniel blakefoto: Trailer: I, daniel blake
  1. Nieuwschevron right
  2. Daniel Blake moet werken na een hartaanval

“Goedemorgen meneer Blake, ik ben aangesteld om aanvragen voor werk en inkomenssteun te beoordelen. Kunt u meer dan vijftig meter lopen? Kunt u een van uw armen optillen alsof u iets in uw borstzak stopt?”

Kun jij net als meneer Blake die twee vragen met ja beantwoorden? Grote kans dat je dan – net als hij – in staat bent om te werken en niet in aanmerking komt voor een uitkering. Kanttekening: meneer Blake heeft pasgeleden een zware hartaanval gehad.

Meneer Blake is Daniel Blake, de hoofdrolspeler uit de nieuwe film van Ken Loach: I, Daniel Blake. De film volgt zijn ervaringen als werkloze timmerman die in een bureaucratische flipperkast terechtkomt wanneer hij vanwege gezondheidsproblemen een uitkering moet aanvragen. Blake komt klem te zitten tussen uitkeringsinstanties en het arbeidsbureau.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verhongeren

“Het is echt van een kafkaësk verwarring en je zit er met gebalde vuisten naar te kijken. Je raakt er zelf enorm gefrustreerd van”, zei correspondent Lia van Bekhoven vandaag vanuit Londen in het NPO Radio 1-programma De Ochtend.

Ken Loach is bekend om zijn hyperrealistische films over het sociale stelsel in Groot-Brittannië. Behalve dat hij kiest voor realistische onderwerpen wil de regisseur ook dat zijn acteurs de gebeurtenissen als authentiek ervaren. “Loach liet de hoofdrolspeler van I, Daniel Blake eerst zelf zo’n aanvraagformulier invullen voor een uitkering”, zei Van Bekhoven. “Dat zijn formulieren van 52 pagina’s”.

Actrice Hayley Squire speelt in de film een arme vrouw met kinderen die net als Blake in een papieren doolhof terechtkomt bij het aanvragen van een uitkering. De actrice verhongerde zich om haar personage beter te begrijpen.

Enorme furore

Lia van Bekhoven is lang niet de enige bij wie de film een gevoelige snaar raakte. In Groot-Brittannië was het verhaal olie op het vuur van de discussie over de sociale zekerheid en de behandeling van zieken en werklozen. I, Daniel Blake wordt zelfs in de politiek als reflectie van het huidige sociale klimaat gezien.

In onderstaand filmpje suggereert Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party, dat het premier Theresa May goed zou doen als ze de film zou bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat moet dan wel een krachtige film zijn, om in het parlement als een argument te dienen. En het gaat hier om een speelfilm, geen documentaire. Maar het is niet de eerste keer dat een film van Loach zo’n indruk maakt.

“Zijn eerste film ging over een dakloos gezin in de jaren zestig en die maakte enorme furore”, vertelde Lia van Bekhoven in De Ochtend. “Die film veranderde het huizenbeleid in Groot-Brittannië. Ik denk niet dat deze film hetzelfde effect zal hebben.

Van Bekhoven is niet voor niets sceptisch. Deze week maakte premier Theresa May haar plannen voor het nieuwe regeringsjaar bekend. Zoals te verwachten draaide alles om de brexit. Voor de Daniel Blakes is er tot nog toe weinig hoop.

'Wreed en vernederend'

“De bezuinigingen die al stonden aangekondigd zijn niet teruggedraaid”, zei Van Bekhoven vanochtend. “Er is geen sprake van dat die verlammende verdeeldheid rigoureus wordt aangepakt, en dus blijf je zitten met een van de grootste economieën in de wereld, waarin een derde onder de minimum levensstandaard leeft.”

Regisseur Ken Loach noemt het Britse uitkeringsbeleid een wreed en vernederend systeem en haalde onlangs in een interview uit naar de overheid: “Als ze niet weten wat ze mensen aandoen, dan zijn ze incompetent en niet geschikt om te regeren. Als ze wel weten wat ze mensen aandoen zijn ze niet geschikt om te regeren.”

Wat voorlopig je opties zijn als je in Groot-Brittannië woont en zelf een Daniel Blake bent? Even kijken. Kunt u meer dan vijftig meter lopen? Kunt u een van uw armen optillen alsof u iets in uw borstzak stopt? Mooi zo, dan mag u naar de printer lopen en dit formulier van 52 pagina’s invullen. Succes.

I, Daniel Blake draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie