Cultuur & Media

Jörgen Raymann weet van geen ophouden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jörgen Raymann weet van geen ophouden

[EO - NOS] Jorgen Raymann borg zijn alter ego Tante Es op, kreeg de schrik van zijn leven door ziekte en zag een aanzienlijk deel van zijn spaargeld verdampen. Zijn nieuwe theatershow 'Zo kan het ook' vormt een nieuwe start. Voor het eerst sinds drie jaar staat Raymann weer solo op de planken. "Je boy is back!"

In 2012 besloot Raymann voorlopig de planken achter zich te laten. "Het was te veel, en dan had ik ook nog tv erbij. Ik moest mij op teveel dingen focussen, dat ging ten koste van het theater. Als ik mij niet voor 100 procent in kan zetten, ben ik niet eerlijk tegenover mijn publiek."

Maar nu is er dus toch een terugkeer, mede ingegeven door een mijlpaal in het leven van Raymann: "Ik ben dit jaar 50 geworden, ik heb levenservaring. Dus ging ik bij mezelf te rade: hoe is het leven nu op, hoe kijk ik tegen het leven en tegen Nederland aan? Dat komt allemaal voorbij in de voorstelling."

Ouderdom brengt rust

Sommige mensen zitten rond hun vijftigste in een midlife-crisis, maar bij Raymann is daar geen sprake van. Hij noemt het zelfs een midlife-groeispurt. "Ik ben elke dag op BNR, heb twee voorstellingen per week, ga een kookvlog starten met mijn vrouw, er komt een boek aan..." De werkdruk neemt toe, maar Raymann zelf is een stuk rustiger geworden. Hij is naar eigen zeggen volwassener geworden en rent niet meer achter zichzelf aan.

Tekenend voor die hervonden rust is een anekdote die hij aan tafel vertelde bij Langs de Lijn En Omstreken. Zijn vijftigste verjaardag zou hij met een groot feest vieren in Suriname, maar een bezoek aan een kindertehuis bracht hem op andere gedachten..

Zijn leeftijd is een thema in het nieuwe theaterstuk, maar dat is niet het enige. Het is ook de bedoeling dat mensen na gaan denken over welke kant we nou eigenlijk opgaan met Nederland.

Een tijd geleden werd Raymann bijvoorbeeld naar aanleiding van Sylvana's keuze om bij DENK te gaan - en de daaropvolgende vaak racistische reacties - gebeld door Nieuwsuur voor een discussie over racisme in Nederland. "De vraag was: is Nederland racistisch geworden? Als er 5000 mensen op 17 miljoen Nederlanders ineens racistische dingen zeggen, dan kan ik niet zeggen dat we een racistisch land zijn."

Zelf krijgt hij ook reacties die er niet om liegen. Maar Raymann kan er goed mee omgaan, want hij snapt waar het vandaan komt. "Mensen die het niet lukt in het leven, zijn nergens 'de baas' - behalve op internet. Daar laten ze dan die onderbuik naar buiten komen. En wat zit er in je onderbuik? Stront. Door sociale media komt alle bagger meteen in ons gezicht."

Suriprofs

Op tv, op de radio, op de planken en op internet kunnen we de komende jaren bijna niet om Jörgen Raymann heen. Maar ook langs de lijn bestaat de kans dat je hem tegenkomt - begin november werd hij aangesteld als voorzitter van de SuriProfs, als opvolger van Stanley Menzo. Laatstgenoemde kon zijn werk als hoofdcoach van Ajax Cape Town niet langer combineren met het voorzitterschap en dus sprong Raymann in het gat.

De cabaretier heeft grote plannen. In januari maakt hij bekend welke dat zijn, maar duidelijk is in ieder geval dat het bij de SuriProfs niet alleen meer over voetbal zal gaan.

De speellijst van de nieuwe voorstelling 'Zo Kan Het Ook' is hier te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie