Cultuur & Media

'Boek van Astrid Holleeder is bloedstollend'

foto: Foto: Omslag Judas (Lebowski)foto: Foto: Omslag Judas (Lebowski)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boek van Astrid Holleeder is bloedstollend'

“Broer, het breekt mijn hart dat ik jou moet laten opsluiten, maar geloof me dat ik samen met jou daar binnen zit. Ik geef jou levenslang, maar heb daardoor zelf ook levenslang. Een leven lang angst, tot aan het moment dat mijn tijd gekomen is. (…) Ik had zo graag gewild dat het anders kon, maar je hebt mij geen keuze gelaten.”

Aldus Astrid Holleeder in haar nieuwe boek Judas, dat afgelopen zaterdag is verschenen. Judas gaat over haar oudste broer Willem, en hoe zij heeft geleefd in de nabijheid van zijn criminaliteit. In één dag gingen er 80.000 exemplaren van over de toonbank, en uitgeverij Lebowski kondigde vandaag een tweede druk aan van maar liefst 170.000 stuks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Testament

In de familiekroniek beschrijft Holleeder hoe de dreiging van geweld altijd een onderdeel van haar leven was: eerst door haar alcoholistische vader en later door haar broer Willem. Die dreiging van geweld lijkt ze met Judas niet uit de weg te gaan, ze noemt het boek zelf een testament. “De gedachte aan wraak op mij is het enige dat Willem overeind houdt', zei de schrijfster vorige week in een interview met de Volkskrant. “Ik weet hoe het gebeurt, hij heeft het zo vaak verteld.”

Onthullende biografieën lijken in te zijn. Een andere Nederlandse biografie die ook insloeg als een bom was Kieft, over voormalig topvoetballer Wim Kieft, uit 2014. Michel van Egmond – de schrijver van Kieft – was vandaag te gast in het NPO Radio 1-programma Radio EenVandaag. Van Egmond schreef ook het succesvolle Gijp, over oud-voetballer René van der Gijp.

“Ik vond het bloedstollend”, zei van Egmond vanmiddag over Judas. “Het is een wereld die je niet kent, alleen kunt vermoeden. Je valt van de ene verbazing in de andere, dat is altijd wel goed bij dit soort boeken.”

Kogelvrij

Astrid Holleeder is uit vrees voor haar eigen veiligheid gestopt met haar baan als strafrechtadvocate. Ze heeft heel haar leven moeten aanpassen sinds ze ervan is overtuigd dat haar broer haar gaat vermoorden. “Ik heb al mijn vaste routines moeten doorbreken en veel contacten die ik had opgegeven”, vertelde ze in de Volkskrant.

“Ik moest weg uit de Scheldestraat, waar ik zo graag woonde. Hij heeft me alles afgenomen. Mijn werk, mijn huis, bijna alle sociale contacten. Als ik op plekken kom waar ze me kennen, ga ik kogelvrij. Als het echt link is, doe ik ook mijn keelbeschermer om.”

Judas verscheen zaterdag bij Uitgeverij Lebowski

Ster advertentie
Ster advertentie