Cultuur & Media

Cor Bakker is na 30 jaar in het vak nog steeds onzeker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cor Bakker is na 30 jaar in het vak nog steeds onzeker

[EO] Vakken als wiskunde en geschiedenis interesseerden Cor Bakker niet. Hij wilde maar een ding, pianist worden. Ondanks dat klasgenoten en zijn broers hem hierin tegenwerkten, viert hij nu dertig jaar later wel mooi zijn jubileum. “Dit is wat ik altijd al wilde. En dat beeld is nooit weggegaan.” Vanavond is hij te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

De liefde voor de piano begon voor Bakker op de lagere school, waar hij een leerkracht hoorde spelen. “Maar mijn ouders wilden er niets van weten. Na lang zeuren gingen ze toch maar overstag en gaven ze mij zo’n blaaspiano. En toen was het hek van de dam, ik was helemaal blij.”

Ideaal was het instrument alleen nog niet, merkte hij: “Als ik een uur erop speelde, moest ik ook echt een uur lang blazen. Nou, dan heb je echt het idee dat je twintig boten hebt opgeblazen. Uiteindelijk heb ik het mijn moeder laten doen, zodat ik tekeer kon gaan op de piano. Maar dan was ik ook nog boos als ze net op de verkeerde momenten ademhaalde.”

Radio Veronica

Zowel vader en moeder, als Cor zelf kwamen erachter dat zo’n blaaspiano niet langer werkte. “Mijn ouders zijn uiteindelijk dus maar gezwicht en kochten een oude piano voor mij. Met als voorwaarde dat ik het wel serieus aan moest pakken.”

Dat deed hij. Alles moest wijken voor de piano, tot grote ergernis van zijn broers die het maar een grote bak herrie vonden. “Steeds als ik speelde, gooiden zij de klep hard dicht terwijl mijn vingers er nog tussen zaten. Ze konden de muziek niet verdragen, dus zetten ze keihard Veronica op. Want dát was pas echte muziek.”

Idool

Op de middelbare school was dat niet anders. Bakker moest steeds maar weer tegen de stroom inzwemmen. “Maar hoe meer ik werd tegengewerkt, hoe meer motivatie ik kreeg.” Onzeker werd hij er wel van. “Ik had vaak het idee van, ben ik nou wel zo goed? Ik was en ben nog steeds heel onzeker.”

Een idool van hem, pianist Louis van Dijk, kwam met de bevestiging dat het wel goed zat. “Hij was mijn referentiekader. Van hem kreeg ik te horen: Cor, je hebt talent, hier moet je absoluut mee doorgaan. Toen wist ik genoeg.”

Paul de Leeuw

Van het een kwam het ander en opeens stond Paul de Leeuw voor zijn piano. “Een rare knakker, die ik moest begeleiden in het radioprogramma ‘De Coulissen’ van de TROS. We hadden meteen een leuke klik. In 1990 vroeg hij mij voor de Schreeuw van de Leeuw. Ik was nog zo groen als gras, maar dat vond Paul erg leuk natuurlijk. 23 jaar hebben we het met elkaar volgehouden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel heeft Bakker aan Paul de Leeuw te danken. “Ik werd ineens herkend op straat en door zijn programma’s heb ik artiesten als Adele, Robbie Williams en Michael Bublé mogen begeleiden.” Ook kon Bakker hierdoor zijn eigen programma’s maken. Een daarvan was Cor&Co. “Daarin mocht ik optreden met All Jarreau. Dat was helemaal te gek. Het dak ging eraf. Mijn hoogtepunt!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Barbra Streisand

Dertig jaar in het vak. Cor Bakker heeft alles al wel meegemaakt en voorbij zien komen. En inmiddels is hij ook al een tijd bezig in het theater met zijn voorstelling ‘Cor Bakker Ontvangt.’

Toch blijft ook hij nog dromen. “Ik wil nog heel graag Sting of Barbra Streisand begeleiden!” Aan stoppen denkt hij helemaal nog niet. “Elke dag is weer anders en leuk. Mijn motto is altijd: het moet goed zijn, maar ook gezellig. Het leven is te kort voor chagrijnig gedoe!”

Cor Bakker is vanavond na 22.00 uur te gast bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie