Cultuur & Media

Luke Cage: de zwarte superheld in een hoodie

foto: NETFLIX.COMfoto: NETFLIX.COM
  1. Nieuwschevron right
  2. Luke Cage: de zwarte superheld in een hoodie

[VPRO] Er is in het verleden al een aantal vertolkingen van donkere superhelden geweest in films en series: Storm in X-Men bijvoorbeeld, Nick Fury in S.H.I.E.L.D, Falcon in Captain America en Colonel James Rhodes in Iron Man. Maar ze hadden niet de hoofdrol en bij geen van allen stond hun identiteit als donkere persoon centraal. In de nieuwe Netflix-serie Luke Cage is dat anders. Luke Cage heeft een zwarte man in de hoofdrol en daar kun je simpelweg niet omheen.

Het is een in alle opzichten Afro-Amerikaanse productie. Luke Cage speelt zich af in Harlem, New York, waar het stripboek waarnaar de serie is gemaakt zich ook afspeelde. De zwarte regisseur Cheo Hodari Coke wilde per se in Harlem opnemen. Hij wilde “de kleuren en de ritmes van de straten vastleggen”.

Die ritmes komen ook nog eens terug in de hiphop- en blaxploitation-soundtrack van nóg twee zwarte mannen: Ali Shaheed en Adrian Younge. Ook is de overgrote meerderheid van de cast Afro-Amerikaans.

Representatie

Waarom is het belangrijk dat Luke Cage zo overduidelijk en volmondig zwart is? Om twee redenen: representatie en reactie. In 1990 werd striptekenaar Jack Kirby in een interview met The Comics Journal gevraagd hoe hij het op het idee kwam van Black Panther, een andere zwarte superheld die in 2018 een eigen film krijgt. Hij antwoordde: “I realized I had no blacks in my strip. I’d never drawn a black. I needed a black. I suddenly discovered that I had a lot of black readers.” Zijn woordgebruik is niet bepaald politiek correct, maar hij had wel het juiste idee.

In een reportage in het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen vertelde actrice en columniste Anousha Nzume vannacht waarom representatie zo belangrijk is: “Het is te gek om zo’n ontzettend diverse cast te zien; een hele donkere cast met veel African-American acteurs. Ik merk dat dat voor mijn zoon en mezelf heel fijn is. We zien onszelf zo weinig gerepresenteerd in allerlei andere series. Als je een avond naar televisie kijkt, ben je blij als je twee mensen ziet die een beetje op je lijken. Het is geweldig om een hele serie te hebben waarin je jezelf herkent en terugziet. Alleen al daarom vind ik het de moeite waard.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoodies

Luke Cage is ook een reactie op de huidige cultuur in Amerika. Daar zijn de makers zich ook zeker van bewust. In 2012 werd de zwarte tiener Trayvon Martin op straat doodgeschoten terwijl hij ’s nachts naar een hoekwinkeltje liep om Skittles en ijsthee te kopen. De jongen was gekleed in een donkere hoodie en de Amerikaanse journalist Geraldo Rivera van Fox News kwam destijds in het nieuws omdat hij op televisie beweerde dat de “gangsta-style” kleding van de jonge Martin net zo verantwoordelijk was voor zijn dood als de politieagent die hem neerschoot.

Sinds 2012 is de lijst namen van ongewapende zwarte mannen die door politie zijn doodgeschoten enorm gegroeid. De frustraties over het onrecht hebben in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen geleid tot woede, maar ook tot een omarming van hun identiteit. Er zijn protestgroepen ontstaan en in meer Twitter-biografieën dan ooit lees je nu de woorden: unapologetically black. Superheld Luke Cage draagt in zijn serie een hoodie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“You might be bulletproof, but Harlem ain’t”, zegt personage Misty Knight in de serie tegen Cage. De stad heeft hem nodig. Het is een cliché, maar dat hoort bij het genre. In de serie is Harlem een gevaarlijke plek met veel criminaliteit en armoede, zoals die voor veel Afro-Amerikanen door heel Amerika bestaan. “Het is niet zo dat je meer kans hebt om gewelddadig te worden als je African-American bent, het is zo dat je meer kans hebt om het criminele pad op te gaan als je arm bent”, zegt Anousha Nzume in de reportage in Nooit Meer Slapen. “Ik vind dat heel belangrijk om te bedenken, want de beeldvorming is heel negatief naar zwarte mensen toe, en zeker naar zwarte mannen toe. Zeker in Amerika.”

Het leven in Luke Cage-Harlem weerspiegelt het zware bestaan van veel zwarte mensen in Amerika, maar de serie biedt ook hoop. Want in Luke Cage is een hoodie een superheldenpak en een zwarte huid kogelvrij.

Ster advertentie
Ster advertentie