Cultuur & Media
AVROTROS

Het stressvolle bestaan van een narcist

foto: Echo en Narcissus | John William Waterhouse, 1903foto: Echo en Narcissus | John William Waterhouse, 1903
  1. Nieuwschevron right
  2. Het stressvolle bestaan van een narcist

De narcist is flamboyant en heeft geweldige onenightstands. Klinkt leuk, maar zo leuk is het niet om jezelf op een voetstuk te plaatsen. "Narcisten kunnen best behoorlijk wat stress ervaren, omdat ze continu de erkenning willen hebben die ze zelf denken te verdienen", vertelt dr. Eddie Brummelman (UvA).

{podcast audio="104614" caption="Jortcast #131: Het stressvolle bestaan van een narcist" }
Die stress komt volgens de ontwikkelingspsycholoog vooral als ze die erkenning niet krijgen van hun omgeving. "Het gevolg hiervan is dat narcisten makkelijker hun toevlucht proberen te zoeken in verslavende middelen."

Het gaat hier wel om mensen bij wie narcisme een stoornis is. Dat is ongeveer zes procent van de mensen. Dr Kelder merkt zeer scherp op dat er dan statistisch gezien wel een iemand in de studio moet zitten. "Dat zal ik dan wel weer zijn."

Spectrum

Verder is het volgens Brummelman lastig om narcisme precies te definiƫren. "Het is een spectrum van mensen die heel bescheiden zijn en zich totaal niet verheven voelen boven iemand tot een persoon die zich extreem superieur voelt."

Het is een misverstand om te denken dat narcisten alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ze hebben zeker wel oog voor anderen. "Maar het gaat dan wel om bevestiging vragen en niet om intrinsieke interesse."

Brummelman zegt dat de persoonlijkheidstrek deels aangeboren is en deels wordt gevoed door de omgeving waarin we opgroeien. "Vooral in individualistische culturen als de Amerikaanse zie je meer narcisme. De toename van narcisme, sinds de jaren 60 en 70, komt deels door de toenemende mate van individualisering in onze samenleving."

"Ook als je opgroeit in een omgeving waarin je waarde als persoon afhangt van hoezeer je boven mensen uitsteekt en dat ook nog eens gewaardeerd wordt, dan is het niet gek dat mensen narcistische trekken krijgen", vervolgt Brummelman.
Ouders moeten volgens de ontwikkelingspsycholoog hun kind ook niet het gevoel geven dat de waardering van hun kind afhangt van het feit hoe succesvol hun nakomelingen zijn.

Er valt iets te doen aan narcisme zegt Brummelman. "Mensen moeten relaties aangaan, zodat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen."

Ondanks dat narcisten vaak een goede eerste indruk achterlaten, benadrukt Brummelman dat narcisme vaak gepaard gaat met lijden. "Er gaat veel meer schuil achter de blaaskaken."
Ster advertentie
Ster advertentie