Binnenland

Facebook laat nabestaanden maanden wachten op herdenkingsstatus

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Facebook laat nabestaanden maanden wachten op herdenkingsstatus

[AVROTROS] Als een familielid of een vriend komt te overlijden ontstaat een moeilijke periode. Wat doe je na het overlijden met de accounts op sociale media? Kan je die opzeggen of zijn er andere opties?

Facebook laat nabestaanden maanden wachten op herdenkingsstatus

De broer van Sanne van Baal is in december overleden. Steeds ziet ze allerlei meldingen voorbij komen dat hij in het verleden iets leuk vond. Dat is natuurlijk best pijnlijk om te zien. Daarom wil ze de Facebookpagina van haar broer een andere status geven. Facebook biedt daarvoor een speciale optie aan.

Wat is de 'herdenkingsstatus'?

De sociaalnetwerksite biedt de mogelijkheid om profielpagina's van overledenen om te zetten naar een pagina met een herdenkingsstatus. Er komt dan een tekst op de pagina te staan met 'Ter nagedachtenis aan'. Het profiel blijft zo wel in tact, maar er kunnen geen vriendschapsverzoeken meer worden gedaan en de persoon wordt niet meer getoond als vriendsuggestie en verjaardagsherinnering. Een contactpersoon, meestal degene die het verzoek indient bij Facebook, wordt beheerder van die pagina. Mocht er niemand worden aangewezen, dan wordt het profiel niet actief beheerd.

Hoe vraag je zo'n herdenkingsstatus aan?

Via deze pagina kan je de status aanvragen. Je moet wel een vriend of familielid van de overledene zijn. In het formulier moet je aangeven wie er is overleden, wanneer deze persoon is overleden en het helpt ook als je een overlijdensakte meestuurt. Het is ook mogelijk om in te stellen dat je account permanent verwijderd wordt als je komt te overlijden. Dat kan via deze pagina.

Facebook reageert niet

Sanne van Baal deed meerdere keren het verzoek aan Facebook om de pagina van haar broer om te zetten in een herdenkingspagina. "Ik heb wel tien keer een verzoek ingediend, tot nu toe heb ik nog niets gehoord." Sanne krijgt ook geen contact met Facebook. "Mijn broer is in september jarig en ik zie het nu al voor me dat mensen straks allemaal meldingen krijgen dat hij jarig is. Heel vervelend." Dat de communicatie met Facebook lastig is erkent Brenno de Winter, beveiligingsexpert.

Stel preventief een contactpersoon in

Radar nam contact op met Facebook en opeens bleek er van alles mogelijk. Nog dezelfde dag kreeg de redactie het voor elkaar dat het medium de pagina van Sanne's broer omzet naar een herdenkingspagina. Een woordvoerder van de sociaalnetwerksite zegt: "We weten niet waar dit fout gegaan is, kan iets technisch zijn, of een probleem met de bijgevoegde overlijdensakte. We hebben een speciaal team die dit soort verzoeken prioriteit geeft." Na twee maanden is het dan toch geregeld voor Sanne. Facebook adviseert om preventief een contactpersoon in te stellen die jouw account mag beheren zodra dat een herdenkingsstatus heeft. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Hoe werkt dat bij Instagram, Twitter en LinkedIn?

De Winter zegt dat ook andere grote sociaalnetwerksites de mogelijkheid bieden om een account te verwijderen als iemand is overleden. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe je dat doet. Lees ook hoe je je digitale erfenis regelt.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie