Binnenland

7 vragen en antwoorden over het energielabel van je huis

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 vragen en antwoorden over het energielabel van je huis

[AVROTROS] Als je een huis gaat verkopen moet dat een energielabel hebben. Dat is wettelijk verplicht, maar hoe kom je eigenlijk aan zo'n label? Wat heb je er aan en moet je betalen voor het energielabel? Radar geeft antwoord op de zeven meest gestelde vragen.

7 vragen en antwoorden over het energielabel van je huis

In 2013 heeft het kabinet een akkoord gesloten met milieuorganisaties, werkgevers en werknemers om een positieve bijdrage te leveren aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2020. Zo staat er in het Energieakkoord dat er in 2010 14% hernieuwbare energie moet zijn en wordt elektrisch autorijden gestimuleerd. Het energielabel is onderdeel van dat Energieakkoord en ingevoerd op 1 januari 2015.

Wat houdt het energielabel in?

Een energielabel is een digitaal document waarin wordt vastgesteld hoe onzuinig of zuinig je huis is. Net als een energielabel voor elektrische apparaten wordt de mate van zuinigheid in klassen weergegeven. In dit geval is dat van A tot en met G. De Rijksoverheid wil met het energielabel consumenten bewustmaken hoe energiezuinig hun huis eigenlijk is. Des te zuiniger je huis en des te meer energiebesparende maatregelen je hebt genomen, des te beter het energielabel is dat je krijgt.

Wat zijn de kenmerken voor een energielabel?

Er wordt gelet op een tiental woningkenmerken bij het vaststellen van de klasse op het energielabel. Zo wordt er gekeken naar de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie en de warmwatervoorziening in de badkamer. Ook worden het soort glas in de woning, het type woning en het bouwjaar ervan meegenomen.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Elk huis heeft begin 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster, zoals de grootte van je huis, wat voor huis je hebt en wanneer het gebouwd is. Ook wordt er gekeken naar vergelijkbare huizen. Het voorlopig energielabel wordt bij verkoop van een woning omgezet in een definitief label. De verkoper van het huis vraagt het definitieve label aan. Tijdens het aanvragen vul je bovengenoemde woningkenmerken in. Voor potentiële kopers is het heel waardevol om te weten hoe comfortabel en energiezuinig het huis is dat ze op het oog hebben. Daarnaast heb je als koper recht op een energielabel.

Hoe kom je aan een energielabel en wat kost het?

Via Zoekuwenergielabel.nl kan je kijken wat jouw huis voor energielabel heeft. Als je eenmaal je huis gaat verkopen en je wil een definitief energielabel aanvragen, dan gaat dat via Energielabelvoorwoningen.nl. Dat is onderdeel van de Rijksoverheid. Je vult hier een formulier in, kiest een erkend deskundige en binnen enkele dagen krijg je per e-mail je energielabel. Dat wordt niet via de post opgestuurd. De erkend deskundige kan een bouwtechnisch specialist, energieadviseur of makelaar zijn. Deze komt niet bij je thuis, maar checkt de gegevens die je hebt ingevuld op afstand. Daarom moet je soms ook foto's als bewijsmateriaal meesturen. De prijs varieert tussen enkele euro's tot enkele tientjes.

Heb ik een probleem als ik mijn huis verkoop zonder energielabel?

Ja, want dat kan je een boete opleveren die kan oplopen tot 405 euro. Als je je huis via een makelaar verkoopt zal deze ook altijd vragen naar het energielabel.

Is een huis met een groen energielabel altijd beter?

Ja, want niet alleen betekent een groen label dat er veel energiebesparende maatregelen genomen zijn. Ook ben je op de lange termijn financieel veel beter uit. Dat kan elk jaar honderden euro's schelen. Let daar dus op als je een huis gaat kopen, want in de aanschaf kan een huis met een A/B-label wel iets duurder zijn, maar dat verdien je over het algemeen makkelijk terug.

Hoe kan ik mijn huidige huis 'groener' maken?

Er zijn allerlei maatregelen om je huis energiezuiniger te maken. Milieu Centraal https://www.energielabel.nl/woningen (even naar beneden scrollen) heeft in kaart gebracht hoe je in zes stappen je rode G-label kan opfleuren naar een groen A-label. Je kan beginnen met het plaatsen van een HR 107-combiketel. Vervolgens kan je denken aan vloerisolatie en dakisolatie. Door spouwmuurisolatie toe te voegen aan voorgaande maatregelen ga je van een G-label naar een C-label. Zorg je ook nog voor HR-glas in je woon- en slaapkamer en plaats je twaalf zonnepanelen, dan heeft je huis een A-label. Gefeliciteerd!

Geen warmwatervoorziening? Koop een tweedehandsje!

Radar kreeg een e-mail van Marion Miac. Zij heeft vanuit een erfenis een opknapwoning verkregen. Ze wil de woning graag verkopen, maar er is geen warmwatervoorziening aanwezig. Bij het aanvragen van een definitief energielabel moet ze aangeven of er een boiler of geiser in het huis aanwezig is. In haar geval is dat geen van beiden. Ze moet ook een foto van de warmwatervoorziening bijvoegen. "Dan koop je gewoon een tweedehandsje bij de kringloop", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het gaat er gewoon om dat er iets hangt. Of zo'n boiler of geiser nu werkt of niet maakt niet uit. Kost maar een paar tientjes." Hans André de la Porte zegt dat mevrouw Miac bij verkoop van het huis dan wel in de advertentie moet zetten dat er geen warmwatervoorziening aanwezig is. Dan is het voor de koper duidelijk dat deze dat zelf moet regelen.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie