Binnenland

Belastingaangifte: 12 tips die je voordeel zullen opleveren

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Belastingaangifte: 12 tips die je voordeel zullen opleveren

[AVROTROS] Op 1 maart staat de jaarlijkse belastingaangifte weer voor je klaar. Waar moet je op letten dit jaar en hoe krijg je belastinggeld terug? We hebben twaalf tips voor je op een rijtje gezet hoe jij daar het best van kan profiteren.

Belastingaangifte: 12 tips die je voordeel zullen opleveren



Dit jaar kan je via de app van de Belastingdienst, via Mijn Belastingdienst en op papier je aangifte doen. Aangezien veel mensen het elk jaar 'gedoe' vinden om de aangifte in te vullen stellen we samen met de Consumentenbond een aantal tips op.
  • Controleer de vooraf ingevulde aangifte! Elk jaar zet de Belastingdienst de aangifte voor je klaar. Het kan zijn dat niet alle bedragen kloppen of dat er bedragen missen. Je bent als consument zelf verantwoordelijk voor je eigen belastingaangifte. Heb je bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van je huis? Check dan of er een waarde is ingevuld of dat de ingevulde waarde klopt.

  • Is er dit jaar niet veel veranderd in je persoonlijke situatie? Pak dan de aangifte van vorig jaar erbij. Daarmee heb je in ieder geval een voorbeeld van een goed ingevulde aangifte.

  • Heb je een fiscale partner? Dan kan je slim je posten verdelen en daarmee bespaar je belasting.

  • Denk ook eens aan middeling! Dit is speciaal voor mensen die de laatste jaren sterk wisselende inkomsten hebben gehad. Dan kan het zijn dat je een periode te veel belasting hebt betaald. De Belastingdienst attendeert je daar niet zelf op, je zal dus zelf een verzoek tot middeling in moeten dienen. Via deze link kan je een berekening maken.

  • Mensen met een eigen huis en een hypotheek kunnen overwegen om die vrijwillig af te lossen. Dit is met name interessant voor mensen met een kleine hypotheek. Check wel even bij je bank of je zonder boete vervroegd mag aflossen. Dit is namelijk niet overal zonder problemen toegestaan. Sinds 1 januari 2017 is het steeds meer mogelijk om boetevrij af te lossen.

  • Kijk naar je aftrekposten! Als je een gulle gever bent en regelmatig geld doneert aan goede doelen met een ANBI-status, Algemeen Nut Beogende Instelling, dan mag je die giften aftrekken van de belasting. Er is een drempel van 1% van je inkomen. Je kan beter periodiek doneren dan regelmatig een los bedrag. Hou ook bij in internetbankieren of een dagboekje wat je doneert, aan wie, het bedrag en of het goede doel een ANBI-status heeft.

  • Volg je een studie? Dan mag je je studiekosten alleen aftrekken als je geen studiefinanciering ontvangt.

  • Forenzen die met het openbaar vervoer reizen mogen hun reiskosten opgeven in de aangifte. Hoeveel je terugkrijgt is wel afhankelijk van de afstand die je aflegt en hoeveel dagen je per week reist.
  • Veel mensen weten het niet, maar je kan allerlei zorgkosten als aftrekpost opgeven. Let wel: er is een niet-aftrekbare drempel van 256 euro bij fiscale partners of 128 euro voor een alleenstaande of niet-fiscale partners. Je kan als aftrekpost onder meer het volgende opgeven: batterijen voor gehoorapparaten, dieetkosten, bloeddrukmeter, vervoerskosten van en naar het ziekenhuis en doktoren.

  • Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie? Dan ben jij degene die dat kan aftrekken. De ontvanger betaalt er belasting over.

  • Ben je in het bezit van een monumentaal pand? Dan mag je 80% van de kosten voor het onderhoud aftrekken. Je pand moet dan wel geregistreerd staan als Rijksmonument. Je hoeft overigens niet zelf in dit pand te wonen.

  • Wacht niet tot het allerlaatste moment! De fiscus wil je aangifte voor 1 mei binnen hebben. Dan wordt geprobeerd om voor 1 juli je van antwoord te voorzien. Stuur je je aangifte voor 1 april in, dan heb je zeker een antwoord voor 1 juli. Stuur je na 1 mei je aangifte in en heb je recht op teruggaaf, dan krijg je dit later. Je krijgt geen rente over hetgeen dat je terugkrijgt.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie