Binnenland

Zo doe je dat: bespaar honderden euro's op je energierekening

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo doe je dat: bespaar honderden euro's op je energierekening

Een van onze grootste kostenposten is de energierekening. Met een paar simpele handelingen kan je hier al een berg geld op besparen, maar hoe doe je dat precies? Moet je elk jaar overstappen van energieleverancier? Zijn zonnepanelen de beste optie? Kan je beter een warme trui aantrekken? Radar Radio stelt die vraag, zoekt het uit en deelt jullie tips.

Bespaar honderden euro's op je energierekening

We werden overstelpt door reacties op WhatsApp na onze oproep. Ook op onze Facebookpagina kregen we veel reacties. Zo laat Bart weten dat hij elk jaar overstapt van energieleverancier. 'Ik hou mijn meterstanden al sinds 1989 bij. Ik stap elk jaar over via een vergelijkingssite. Daarmee bespaar ik 135 tot 165 euro per jaar.' Naast overstappen via een vergelijkingssite kan je ook instappen in een energiecollectief van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond. Zij spreken lagere tarieven af met energieleveranciers als veel mensen zich aansluiten.

Snelle besparingen

Je kan al een hoop besparen door een aantal simpele aanpassingen in je huishouden. Zo kan je 60 euro in eigen zak steken door al je apparaten ook echt uit te zetten. Apparaten op stand-by laten staan kost onnodig stroom. Ook door korter te douchen kan je besparen. We vinden het namelijk heerlijk om lekker lang onder de douche te staan, maar dat kost wel 25 euro extra op jaarbasis. Of wat te denken van de temperatuur van je boiler? Staat die hoger dan 60 graden? Snel terugdraaien naar 60 graden, want daarmee verdien je 60 euro per jaar.

Verdien geld met je wasmachine en droger

Even je was in de droger doen is natuurlijk hartstikke makkelijk, maar dat kan je ook aan de lijn hangen. Als je de helft minder via de droger droogt bespaar je 30 euro. Nog eens 45 euro besparen kan door het ecoprogramma van je wasmachine te gebruiken en door je kleding te wassen op 40 graden. Je was wordt namelijk net zo schoon als op 60 graden wassen.

Zonnepanelen is grote geldverdiener

Serieus geld besparen doe je door zonnepanelen op je dak te installeren. Steeds meer consumenten hebben spaargeld op een spaarrekening staan waar ze eigenlijk niets meer aan verdienen. Sterker nog, door de vermogensrendementsheffing en de lage spaarrente is de kans groot dat je moet betalen om je spaargeld op een rekening te stallen. Dan kan je het beter investeren in zonnepanelen. Zo dacht ook Hans. Via WhatsApp liet hij weten dat zijn maandelijkse energierekening is gedaald van 210 naar 100 euro. Drie jaar geleden liet hij voor 5350 euro zonnepanelen installeren op zijn dak. 'Ik heb 650 euro subsidie gekregen. Daardoor betaalde ik 4600 euro inclusief installatie voor de panelen. Ik heb berekend dat ik mijn panelen in zes á zeven jaar eruit heb.'

Prijs flink gedaald

Jaap van Leeuwen is energiedeskundige bij de Woonbond en beaamt dat zonnepanelen een goede investering zijn. Hij legt uit dat je zonnepanelen als huiseigenaar kan laten plaatsen, maar ook als je huurder bent van een woning. Huurders dienen daar overigens wel toestemming voor te hebben van de verhuurder. De aanschaf van zonnepanelen kost een paar duizend euro, afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je kwijt kan en wil op je dak. Dat kan je financieren met spaargeld of deels met subsidie. De aanschaf van zonnepanelen is de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Betaalden we in 2006 nog 4,80 euro per Wattpiek voor tien zonnepanelen, de omvormer en de installatie, in 2014 lag die waarde al op minder dan de helft, namelijk 1,89 euro.

LED-lampen zijn investering waard

Zo zijn er nog wel meer investeringen die je kan overwegen. Wat te denken van radiatorfolie? Veel buitenmuren zijn niet geïsoleerd. Radiatorfolie voorkomt dat warmte ontsnapt en bespaart 25 euro. Je kan ook je spouwmuur isoleren. Maurice liet ons in een appje weten dat hij tussen de 600 en 700 euro heeft geïnvesteerd daarin. Op jaarbasis verdient hij weer 130 tot 200 euro terug. Marga heeft een andere investering gedaan. Zij heeft alle lampen in huis vervangen met LED-lampen. Dat kostte haar een paar jaar geleden tientallen euro's, maar LED-lampen gaan veel langer mee. Nu bespaart ze, ook door korter te douchen en minder lang de verwarming aan te hebben, 70 euro per maand.

Zo krijg je je stookkosten omlaag!

Het is een hele simpele aanpassing, maar sluit je deuren! Er gaat enorm veel warmte verloren door openstaande deuren. Je kan hier op jaarbasis 240 euro mee besparen. Je kan ook overwegen om een deurdranger te gebruiken die de deur automatisch sluit. Een andere grootverdiener is het lager zetten van je thermostaat. Ben je overdag niet thuis? Zet hem dan op vijftien graden. Ook 's nachts is het beter om je thermostaat op vijftien graden te zetten. Je energierekening valt 220 euro per jaar lager uit. Je kan er ook voor kiezen om je slaapkamer helemaal niet te verwarmen, maar in plaats daarvan een kruik of elektrische deken te gebruiken. Dat scheelt 80 euro per jaar.

Lekker braden in het weekend

Kees liet ons weten dat hij in het weekend lekker in de keuken staat. 'Op zaterdag en zondag geldt bij ons het tarief voor nachtstroom. Dat is een goed moment om de stoofpeertjes en sucadelappen te braden. Die moeten lang opstaan!' Ook Anita stuurde een appje met soortgelijke huis-tuin-en-keuken-tips. Zij zet de douche uit als ze zichzelf inzeept. 'Scheelt toch weer een paar liter water!' Facebooker 'Alex Alex' laat het licht uit als hij naar het toilet gaat. Dat kan volgens Alex 'prima in het donker', want 'elke cent is er één hè?'.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie