Buitenland

Der Bundescast (2): Hoe groen is Duitsland nog

foto: vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Der Bundescast (2): Hoe groen is Duitsland nog

De tweede Bundescast van NPO Radio 1 gaat over het milieu- en energiebeleid in Duitsland, ofwel de Energiewende.

Na de nucleaire ramp in Japan (2011) zou Duitsland wel eens laten zien hoe een modern land op het gebied van energie veiliger en schoner kan. In een snel tempo maakte bruinkool her en der plaats voor kernenergie. Daar kon Nederland nog wat van leren. En toen kwam daar opeens het dieselschandaal waar ook Berlijn (en Brussel) niet zonder kleerscheuren van af kwam. En ook de bruinkool leek weer terug in beeld.

In de tweede aflevering van de podcast-vierluik maken we de balans op: hoe groen is Berlijn nog? Chris Kijne, presentator van Bureau Buitenland, spreekt erover met vaste podcast-gast Otto Fricke (FDP) en met Sabine Oberhuber. Zij is mede-oprichter van Turntoo, een adviesbureau voor een toekomst bestendige en duurzame economie.

Windmolens

''Nederlandse kennissen van mij weten altijd wanneer ze in Duitsland zijn, als ze al die windmolens zien'', zegt Otto Fricke. ''Van mij mag het wel iets minder, maar ook Otto Normalverbraucher, de Duitse Jan Modaal is het eens met de beslissing dat er wat moet veranderen op milieugebied.''

(bron: vpro)

Ook al heeft Duitsland al veel in beweging gezet, Sabine Oberhuber mist op dit moment radicaal politiek leiderschap. Ze spreekt ook Fricke daarop aan: ''Ik verwacht van de politici veel meer op dit thema. Als je kijkt wat er nodig is vanwege het klimaat is het bij lange na nog niet genoeg.'' Maar Fricke wil daar niet van weten: ''Radicaliteit, daar heeft Duitsland slechte ervaringen mee. Het probleem voor ons politici is dat wij de kiezer wel mee moeten nemen in het verhaal. Anders staat er een leider op zoals Trump in de VS, die de hele klimaatverandering gewoon ontkent. Dan krijgt zo’n leider veel steun.''

Dieselgate

(bron: vpro)

Dieselgate laat volgens Oberhuber het Duitse gebrek aan leiderschap goed zien: de Duitse politiek heeft volgens haar lauw gereageerd op het overtreden van de normen voor uitstoot en op het gesjoemel door de auto-industrie. ''Dat is juist zo schrijnend voor burgers. Dat hier door geen leiderschap wordt getoond door het stellen van hele harde grenzen.''

Luister:

Der Bundescast vind je hier, in iTunes en in Stitcher. Meer podcasts van NPO Radio 1 vind je hier.
(Als je enthousiast bent over Der Bundescast, zou je dan een review achter willen laten in iTunes? Dat helpt ons om de zichtbaarheid van de podcast te vergroten. Dankjewel!)

Wie de Die Wahl graag op de voet volgt, zit goed bij NPO Radio 1:

(Onder voorbehoud van wijzigingen)

Het Radio 1 journaal en Nieuws & Co houden je de hele week op de hoogte van het laatste campagnenieuws, en brengen reportages vanuit Duitsland.

Vrijdag 22 september:
EenVandaag besteedt in een speciale Duitsland uitzending aandacht aan de Duitse politiek, en praat over ónze beleving van Duitsland. Met ondermeer live muziek van Ellen ten Damme.

Dit Is De Dag heet vrijdag voor één keer Jetzt ist Der Tag en er zijn Duitse journalisten te gast.

Zaterdag 23 september:
WNL op Zaterdag zet de gehele uitzending in het teken van onze relatie met Duitsland.

Zondag 24 september - verkiezingsdag:
OVT bespreekt Angela Merkel met drie kenners: Michelle de Waard, Willem Melching en Annette Birchel.

Om 17.55 uur brengen we de uitslag op NPO Radio 1:
NOS en Bureau Buitenland maken tot 20.00 uur een uitzending waarin de eerste prognoses van de verkiezingsuitslagen centraal staan. Er wordt live geschakeld tussen verslaggevers in Berlijn en gasten in de studio. Presentatie: Chris Kijne en Winfried Baijens.


Aansluitend laat Kwesties Nederlanders en Duitsers aan het woord in de grensstreek over de uitslag van de verkiezingen.

Reportages uit Duitsland:

Verslaggever Rik Delhaas van Bureau Buitenland zendt de hele week reportages uit in Duitsland, vanuit het zuiden van het land Stuttgart.

Lees hier ook het verslag van het 'meest gemiddelde stadje van Duitsland, een reportage en uitgebreid artikel van De Ochtend verslaggever Martijn Grimmius

Ster advertentie
Ster advertentie