Buitenland

Waarom deze Nederlandse fysiotherapeut in West-Mosul werkt

foto: ANP / Hans Jaap Melissenfoto: ANP / Hans Jaap Melissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom deze Nederlandse fysiotherapeut in West-Mosul werkt

De Iraakse stad Mosul is bijna bevrijd van IS. Maar de strijd is nog niet voorbij. In de steegjes van de oude stad gaat het gevecht door. Verslaggever Hans Jaap Melissen is voor De Ochtend in een ziekenhuis in West-Mosul.

Terwijl aan de overkant in het oude gedeelte de explosies doorgaan, worden er bij de eerste hulp mensen met groot en klein letsel binnen gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“We zitten 1,5 kilometer van de frontlinie af. Dus je hoort de geluiden. Ze schieten soms en als je kijkt zie je de rookpluimen ook opstijgen uit het oude gedeelte”, zegt de Nederlandse fysiotherapeut Guido Versloot van het Rode Kruis. Hij werkt nu een maand in West Mosul.

Guido Versloot

Weinig plekken en veel gewonden

Een fysiotherapeut is daar hard nodig om de mensen zo snel mogelijk -letterlijk- weer op de been te krijgen. “Zonder fysiotherapeut komen de patiënten moeilijk hun bed uit, of ze komen hun bed helemaal niet uit”, zegt Versloot. “En dan krijg je ze ook niet meer weg.”

En dat is juist nodig, want er zijn maar weinig plekken en veel gewonden. Dit ziekenhuis is één van de weinige ziekenhuizen in West-Mosul dat nog gebruikt kan worden. Er zijn nog maar twee verdiepingen van het gebouw intact. De overige verdiepingen zijn in vlammen opgegaan tijdens de bevrijding van het gebied.

Het bovenste gedeelte van het ziekenhuis is verbrand.

Ernstig gewonde patiënten

Guido behandelt een patiënt waarvan zijn been is geamputeerd. Een raket van IS kwam in het huis van de man terecht. “Het zijn zware omstandigheden in de oude stad”, vertelt de patiënt. “Er is een beetje water maar vooral geen eten.” Guido moet zorgen dat deze man zo snel mogelijk weer kan lopen. “En over een paar maanden kunnen we hem eventueel aan een prothese helpen.”

Een maand is de fysiotherapeut nu in West-Mosul. "Het went", zegt hij. "Terwijl je aan het werk bent, ben je vooral met de patiënten bezig, dus vaak hoor je niet wat er buiten gebeurt. En 's nachts zitten we net buiten Mosul en hoor je ook vrij weinig. Hier zou ik niet graag willen slapen, dan lig je wel wakker 's nachts."

Guido hoeft niet lang te denken over waarom hij in Mosul is. “Kijk om je heen, er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben. Zelfs als je maar een klein beetje kan helpen, het is zo mooi werk. Zo goed.”

Luister straks rond 10.30 uur naar de reportage van Hans Jaap Melissen in De Ochtend op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie