Buitenland

Kennis kan radicalisering tegengaan

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kennis kan radicalisering tegengaan

Miljoenen euro’s worden er gepompt in radicale jihadistische websites. Deze websites proberen westerse jongeren te bereiken. Tot nu toe heeft West-Europa hier nog geen goed antwoord op.

Maar in Vlaanderen heeft theoloog en anti-radicaliseringexpert Cherif Al Maliki al wel een idee hoe hier mee om te gaan. Volgens hem moet je deze websites met hun eigen wapens bestrijden. Er wordt door de websites kennis over de islam in de jongeren gepompt die niet klopt. Als je met een tegengeluid kan komen, gebaseerd op de Koran en islamitische geleerden, dan zijn jongeren wellicht wel op andere ideeën te brengen.

'Mag je spekjes eten als er gelatine in verwerkt is?'

Deze week geeft Al Maliki les aan de ruim achthonderd islamleraren die het openbaar onderwijs in Vlaanderen telt. Zij krijgen in hun godsdienstlessen veel ingewikkelde vragen waar ze vaak geen theologisch antwoord op weten. Vragen over homoseksualiteit, radicalisering, maar ook vragen als; mag je spekjes eten als er gelatine in verwerkt is?

De leraren hebben behoefte aan de spoedcursus die ze krijgen van Al Maliki. Zij geven aan dat het lesmateriaal dat ze gebruikten vaak verouderd was en niet was toegespitst op de situatie in België.

Moslimjongeren geloven sneller een islamgeleerde

Al Maliki vertelt dat radicaliserende jongeren niet meer gevoelig zijn voor een opmerking, dat iets als homoseksualiteit gewoon is toegestaan in België. Maar de jongeren geloven wel een islamgeleerde die hetzelfde zegt. Het probleem is dat deze moderne opvattingen over de Islam de westerse wereld vaak niet bereiken. Daarom geeft hij deze cursus en spoort hij iedereen aan die met moslimjongeren werkt snel zijn of haar kennis up-to-date te krijgen. Want zegt Al Maliki: “radicalisering kan je het best bestrijden met kennis.”

Jongeren die in België een openbare school bezoeken, hebben recht op twee uur godsdienstles in hun eigen religie. Die godsdienstleraren worden van buiten aangetrokken. Zo kan het zijn dat er in Vlaanderen zo’n 800 islamleraren lesgeven op openbare scholen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie