Buitenland

In de Oekraïense stad Lviv ligt het afval gewoon op straat

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. In de Oekraïense stad Lviv ligt het afval gewoon op straat

In de West-Oekraïense stad Lviv ligt het vuilnis op straat. De afvalbakken zijn vol en de vuilniswagen komt niet langs. De bewoners zijn ongerust. Het stinkt, het wordt warmer en men vreest voor infecties. Correspondent Michiel Driebergen bezocht voor De Ochtend

Per dag produceert de stad (850.000 inwoners) zo'n 600 ton aan afval. Maar dat kan nergens heen. Sinds een brand, een jaar geleden, waarbij vier brandweermannen omkwamen, is de vuilnisbelt bij de stad gesloten.

Al jarenlang werd er gesproken over de vuilnisbelt van Lviv, die een van de grootste van Europa is. Onder andere de Nederlander Niek van Doeveren, een ondernemer die in Lviv woont, zocht investeerders bij elkaar voor een afvalverbrandingsfabriek. Maar de gemeente deed niks.

In Lviv ligt het afval gewoon op straat

Sinds de sluiting bracht Lviv het vuilnis op andere vuilnisbelten, maar nu verlenen de omringende gemeentes geen toegang meer. In Oekraïne wordt gespeculeerd dat regeringsgezinde burgemeesters hun collega in Lviv een stok in de wielen te steken: burgemeester Sadovy is een populaire politicus die mogelijk mee wil doen aan de presidentsverkiezingen.

Politieke spelletjes of niet, de vuilnisbelt van Lviv is een potentiële ecologische ramp. Om die weg te werken is de hulp van Europa hard nodig. Het goede nieuws is dat Brussel Lviv financieel tegemoet wil komen zodra er investeerders zijn. Of die te vinden zijn, valt nog te bezien. Tot die tijd heeft Lviv een afvalprobleem.

Ster advertentie
Ster advertentie