Buitenland

Verenigd Koninkrijk in rep en roer om bizarre kinderbijslagregeling

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Verenigd Koninkrijk in rep en roer om bizarre kinderbijslagregeling

[KRO-NCRV] Ophef in het Verenigd Koninkrijk over een kindertoeslag voor minima. Sinds deze week is een regel van kracht waarbij ouders gekort worden op de uitkering voor kind nummer drie. Uitkeringen voor de eerste twee kinderen blijven overeind, maar die voor het derde kind wordt belast. Ténzij de moeder kan aantonen dat dit derde kind het resultaat was van een verkrachting. En dat, zeggen de vele critici, maakt dat deze jongste bezuinigingsmaatregel, behalve onuitvoerbaar, nog moeilijker verteren is.

Want hoe toon je aan dat je kind verwekt is door een verkrachting? Critici zeggen dat het betekent dat vrouwen opnieuw verhoord moeten worden, het trauma moeten herbeleven, en ook nog door ambtenaren die daarvoor niet zijn opgeleid. Of wat als de moeder niet wil dat het kind weet dat het voortkomt uit een verkrachting?

Noord-Ierse vrouwen in problemen

Het is vooral problematisch in Noord-Ierland, waar het verzwijgen van een misdrijf strafbaar is. Vrouwen die niet gelijk aangifte hebben gedaan, kunnen dus nu geen aanspraak meer maken op die uitkering zonder in de problemen te komen met Justitie.

Er is ontzettend veel druk op de regering om hier op terug te komen. Maar het is onwaarschijnlijk dat ze dat ook zullen doen. Vrouwen worden ofwel gedwongen op te biechten dat ze verkracht zijn of zijn hun uitkering kwijt.

Niet zomaar uitkering trekken

De maatregel is onderdeel van een breed pakket aan bezuinigingen, die allemaal gelden voor de laagstbetaalden, weduwen en minima. De regering maakt het opzettelijk steeds moeilijker om wat voor uitkering dan ook aan te vragen. Deze maatregel specifiek, moet binnen drie jaar 1.7 miljard euro opleveren. Maar daar staat tegenover, zeggen critici, dat het een kwart miljoen kinderen creëert die nu op of onder de armoedegrens belanden.

Bekijk hier het gesprek met correspondent Lia van Bekhoven:

Ster advertentie
Ster advertentie