Buitenland

In het Robin Hood-restaurant bedient een ober de daklozen

foto: Hagar Jobsefoto: Hagar Jobse
  1. Nieuwschevron right
  2. In het Robin Hood-restaurant bedient een ober de daklozen

De Spaanse priester vader Ángel opende een restaurant en een kerk-met-gratis-wifi voor de vele daklozen in Madrid. Zijn filosofie is even simpel als revolutionair: geef hen die niets hebben hun waardigheid terug. “Het maakt veel verschil of je een broodje in de hand geduwd krijgt, of dat iemand een bord op een netjes gedekte tafel zet."

Bij parochie Ave Maria in het centrum van Madrid staan elke ochtend lange rijen van mensen die wachten tot er om negen uur ontbijt wordt uitgedeeld. Een man in de rij vertelt dat hij meestal een half uur tot een uur moet wachten. Weer iemand anders vertelt dat hij het vreselijk vindt om te wachten in de rij. "Er komen hier veel alcoholisten en junkies, die maken vaak ruzie."

Eén op de vijf Spanjaarden leeft in armoede

Parochies en liefdadigheidsinstellingen voeden elke dag duizenden Spanjaarden. Na acht jaar crisis groeit de Spaanse economie weer, maar veel Spanjaarden merken hier nog maar weinig van. Een op de vijf Spanjaarden leeft op of onder de armoedegrens en 300.000 hiervan wonen op straat, vaak omdat ze simpelweg de huur niet meer kunnen betalen.

Diner voor daklozen in het Robin Hood restaurant

Olga (46) heeft zelf heel vaak bij liefdadigheidsinstellingen voor de deur in de rij gestaan voor eten. "Het ergste vind ik de schaamte. Wat als mijn familie of mijn vrienden me zien?"

Maar vanavond krijgt Olga een driegangenmenu geserveerd in het Robin Hood restaurant. Op het eerste gezicht lijkt dit restaurant een doorsnee Spaanse bar. Overdag is het dat ook, maar in tegenstelling tot andere restaurants is het Robin Hood restaurant ’s avonds alleen geopend voor armen en daklozen. Die kunnen hier gratis dineren met het geld dat overdag is verdiend aan betalende klanten.

Revolutionaire armenzorg: 24/7 open kerk met Wi-fi

Het Robin Hood restaurant is het nieuwste initiatief van priester vader Ángel. In het conservatieve Spanje is de aanpak van vader Angel revolutionair. Zo opende hij in 2015 de San Anton Kerk, die 24 uur per dag en 7 dagen per week open is voor iedereen, zeker voor armen en daklozen. Als het koud is in de winter kunnen zij hier slapen op de kerkbanken. 'S morgens wordt er ontbijt geserveerd en de hele dag door is er koffie en gratis Wi-Fi.

Na de mis op zondag vertelt vader Ángel dat hij daklozen met het Robin Hood restaurant een stukje waardigheid wil teruggeven. "Ik zag al die mensen buiten in de rij staan voor eten en dacht: 'Waarom kunnen deze mensen niet gewoon in een restaurant eten, net als mensen die wel geld hebben?' Water uit een plastic bekertje smaakt immers niet hetzelfde als water uit een glas."

‘Nergens eet je zo goed als hier’

Antonio (62) uit Sevilla woont sinds 1996 op straat. Hij zit te dineren in het Robin Hood restaurant en vertelt dat hij hier al de hele dag naar uitkijkt. "Nergens eet je zo goed als hier. Bovendien is dit is een hele vrolijke plek voor mij. Hier kom ik elke avond dezelfde mensen tegen met wie ik kan praten. Als ik hier weg ga, voel ik me altijd een stuk beter."

Deze priester geeft hulp aan 300.000 Spanjaarden die op straat staan

Ster advertentie
Ster advertentie