Buitenland

Chinees nieuwjaar met veel minder vuurwerk van start

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinees nieuwjaar met veel minder vuurwerk van start

[KRO-NCRV] Het jaar van de aap maakt plaats voor het jaar van de haan. Dat wordt groots gevierd, al wordt er door een overheidscampagne minder vuurwerk verkocht dan voorheen. Tenminste in de grote stad. In de provincie trekken ze zich daar niets van aan.

De kramen met hoog opgetaste dozen, de tenten op straat, de marskramers en de onderhandse verkoop. Het mag duidelijk zijn, de Chinees is dol op vuurwerk. Zoals in het kleine stadje Tongren. Maar in het centrum van Shanghai voert de overheid een felle campagne tegen het afsteken van vuurwerk. Het centrum van de stad hangt vol met rode vlaggen waarin de politie waarschuwt dat het vervoeren, verkopen en afsteken van vuurwerk verboden is.

De campagne heeft effect. Zelfs kinderen zien het afsteken van vuurwerk niet meer zitten, omdat het afsteken van vuurwerk leidt tot luchtvervuiling in de toch al zo vervuilde Chinese steden.

Belangrijkste dag van het jaar

Het nieuwjaar is voor Chinezen de belangrijkste dag van het jaar. Veel belangrijker dan de dag waarop de Volksrepubliek China werd uitgeroepen, daaraan heeft de communistische partij niets kunnen veranderen. Er wordt groots uitgepakt met kilo's vlees. Hoe arm je ook bent, met nieuwjaar draag je mooie kleren. Nieuwjaar is de tijd om te voelen wat rijkdom is.

Grootste volksverhuizing

Veel jongeren zijn van het arme platteland naar de grotere steden getrokken, waardoor de treinen en bussen elk jaar weer afgeladen zijn rond nieuwjaar. Het is de grootste volksverhuizing op aarde. De treinkaarten gaan drie maanden voor het nieuwjaar in de verkoop en zijn in een mum van tijd uitverkocht. De feestdagen worden, eigenlijk net als in Nederland, vooral gevuld met heel veel eten, veel drinken en uitgebreid bezoek aan familie en vrienden.

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie