Buitenland

Noord-Ieren teleurgesteld over uitspraak Supreme Court

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Ieren teleurgesteld over uitspraak Supreme Court

[KRO-NCRV] De Noord - Ieren zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Supreme Court in Londen, dat oordeelde dat de deelparlementen van Schotland, Wales en Ierland niet geraadpleegd hoeven te worden om de brexit in gang te zetten.

De zaak is onder meer aangespannen door Noord-Ierse Raymond McCord. Volgens hem is zijn zoon vermoord met medeweten van de Britse overheid tijdens de Troubles, de jarenlange gewelddadige strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. Hij wil Engeland voor het Europese Hof slepen. Maar die mogelijkheid wordt hem na een Brexit mogelijk onthouden. NPO Radio 1-Verslaggever Martijn Grimmius zocht Raymond McCord op in zijn woonplaats Belfast.

Raymond McCord met een foto van zijn zoon.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Raymond McCord jr. overleed. Iedere week staat zijn vader bij zijn graf om de bloemen te verversen en om de herinnering aan z’n zoon levend te houden. Het verdriet over de dood van z’n zoon is nog steeds groot. "Hij had genoeg vrienden en het maakte hem niet uit of je protestants was of katholiek", vertelt McCord. "De enige reden dat hij hier ligt, is omdat de staat, Groot Brittannië, tijdens de Troubles samenwerkte met de paramilitarische UVF.” (het Ulster Volunteer Force, de gewapende tak aan de protestantse kant)

McCord weet zich de bewuste avond nog goed te herinneren. "Het was een zondagavond toen er twee rechercheurs aan de deur kwamen. Zij vertelden me dat mijn zoon was vermoord. Na twee minuten vertrokken ze weer. Ik schreeuwde van me af, ik kon het niet geloven."

McCord weet wie achter de moord op zijn zoon zit. Mark Haddock, een leider van de paramilitarische UVF. "Mijn zoon wist dingen van Haddock, die hem in de problemen konden brengen bij zijn meerdere." De UVF, nu door de Britse overheid aangeduid als een terroristische organisatie, had tot eind jaren 90 nauwe banden met de politie in Noord - Ierland. Volgens de advocaat van McCord zijn daar bewijzen voor, maar steken alle instanties de affaire in de doofpot.

Bekijk hier de reportage van Martijn Grimmius

Gerechtigheid

Al jarenlang probeert Raymond McCord gerechtigheid te vinden voor de moord op z’n zoon, maar nu Groot Brittannië de EU dreigt te verlaten, dreigt ook een weg naar het Europese Hof afgesneden te worden. Via het Supreme Court probeerde hij de Brexit ongedaan te maken. Maar dat gevecht hebben zij nu verloren.

Voor Raymond McCourt is de zaak nu nog niet afgelopen. Hij wil dat de daders van de moord op zijn zoon worden gestraft en dat de politie én de Britse regering ervoor verantwoordelijk worden gehouden. En hij is er van overtuigd dat dat ooit zal gebeuren. “Make no mistake, there’re will be justice for Raymond!”

Ster advertentie
Ster advertentie